Hlavní obsah

Zeman žehlí roztržku s Ázerbájdžánem, setkal se s velvyslancem

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek odpoledne setkal na Hradě s velvyslancem Ázerbájdžánu Tahirem Taghizadehem. Podle kancléře Vratislava Mynáře se prezident snaží urovnat diplomatickou roztržku a pomoci tak českým podnikatelům. Baku rozhořčil výrok ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) o "solidní rodinné diktatuře".

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci ke kauze jmenování Martina Putny profesorem.

Článek

„Jsem velmi rád, že se podařilo zprostředkovat schůzku s panem velvyslancem v tak krátkém čase. Je tím deklarována důležitost a naléhavost této schůzky,“ řekl Mynář Novinkám. Podle kancléře se Zeman snaží pomoci českým podnikům, kterým v důsledku roztržky hrozí ztráta kontraktů v Ázerbájdžánu.

„Pan prezident se snaží ze své pozice přispět k uklidnění vztahů s Ázerbájdžánem a pomoci tak českým firmám,“ popsal Mynář téma schůzky. Zeman se tématu věnoval už ve čtvrtek dopoledne na mezinárodní konferenci věnované ekonomické spolupráci ČR se zeměmi BRICS.

Zeman na setkání s velvyslancem Schwarzenberga znovu kritizoval, když před tím ocenil, že se obchodní výměna s Ázerbájdžánem za poslední léta zvýšila z 200 miliónů na 32 miliard korun. "Prezident současně odsoudil některé neuvážené výroky, které brání českým firmám v uzavírání dalších kontraktů a vedou k pozastavení či odložení kontraktů dosavadních," informoval Hrad o průběhu setkání a prezidentově narážce na Schwarzenberga.

Diplomatickou roztržku se snaží urovnat i ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

Ázerbájdžánu, jehož výkonná ekonomika je založena na těžbě a exportu ropy, vládne prezident Ilham Alijev, který je v této funkci následníkem svého otce Hejdara Alijeva. Prosadil změny v ústavě, díky kterým může být volen hlavou státu doživotně. Podle organizace Human Rights Watch jsou v zemi porušována lidská práva a přívrženci opozice jsou zastrašováni, vězněni a několik jich bylo i zavražděno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám