Hlavní obsah

Českým firmám hrozí zastavení obchodů v Ázerbájdžánu, do hry se vloží Zeman

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Ovčáček

Čeští exportéři čelí kvůli diplomatické roztržce hrozbě pozastavení kontraktů v Ázerbájdžánu. Po jednání s ázerbájdžánským velvyslancem to uvedl hradní kancléř Vratislav Mynář. Ázerbájdžán rozhořčil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) březnovým výrokem, kdy označil vládnoucí klan v zemi za "rodinnou diktaturu". Rozjitřenou situaci se pokusí urovnat prezident Miloš Zeman.

Foto: Stanislav Zbyšek, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Mynář v pondělí řekl Novinkám, že požádal ázerbájdžánského velvyslance Tahira Taghizada o schůzku, aby zjistil, jak vážná diplomatická roztržka je. Podle kancléře je situace výrazně vyhrocená, kontrakty českých firem se pozastavují.

„Chtěl jsem vědět, v jakém stavu se kauza nachází. Je to horší, než jsem čekal. Podpisy některých kontraktů mezi českými a ázerbájdžánskými firmami se pozastavují,“ uvedl Mynář k výsledku setkání s Taghizadem, který se snaží přispět k urovnání situace.

Cílem je ochránit podnikatelské aktivity českých firem.
hradní kancléř Vratislav Mynář

Ze strany Ázerbájdžánu ale nemusí jít o poslední reakci v roztržce vyvolané výrokem o „rodinné diktatuře“. Podle kancléře je ve hře i odvolání ázerbájdžánského velvyslance z ČR. „Může to dopadnout až odvoláním velvyslance,“ varoval Mynář. To je přitom považováno v diplomacii za velmi radikální krok.

Kancléř už požádal Zemana, aby se vložil do hry a pokusil se situaci urovnat. S velvyslancem by se prezident mohl sejít ve středu nebo ve čtvrtek. „Cílem je ochránit podnikatelské aktivity českých firem,“ doplnil Mynář s tím, že je Zeman schůzce s Taghizadem nakloněn.

Pokud se nepodaří roztržku vyřešit na setkání s ázerbájdžánským velvyslancem, kancléř nevyloučil, že Zeman zamíří i do samotného Ázerbájdžánu s cílem spor uzavřít. „I to je možné, nic nevylučuji,“ sdělil Mynář na dotaz Novinek. Doplnil, že Zeman využije veškerých možností k uklidnění situace, které má k dispozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám