Hlavní obsah

Haag opět hrozí „minischengenem“

Právo, DPA, ČTK, mcm
Haag

Protože v schengenské zóně bez hranic chybí „solidarita“ tváří v tvář uprchlické krizi a politická vůle „rozložit zátěž“, mohou země SRN či Nizozemsko vytvořit „minischengen“. Pohrozil tím nizozemský ministr financí a prezident euroskupiny Jeroen Dijsselbloem ve včerejším rozhovoru pro listy De Tijd a L’Echo.

Foto: Reuters

Nizozemský ministr financí a prezident euroskupiny Jeroen Dijsselbloem

Článek

„Nemůžeme natrvalo udržet svůj sociální stát, když bude příliv žadatelů o azyl takto pokračovat.Pokud Unie nebude lépe chránit své vnější hranice, pak to bude dělat malá skupina zemí,“ prohlásil Dijsselbloem.

„Minischengen“ by podle něj mělo tvořit Nizozemsko, Německo, Švédsko, Rakousko a Belgie. Tyto země v letošní uprchlické krizi nedělaly až do poslední chvíle nic pro zastavení přívalu uprchlíků už v Řecku, a ostře kritizovaly Maďarsko za stavbu bariéry.

Berlín chce přitvrdit

S hrozbou „minischengenu“ přišlo Nizozemsko už před týdnem. [celá zpráva]

Rýsuje se jako nástroj tlaku na východ Unie k souhlasu k povinným kvótám. Experti německých vládních stran CDU a CSU přitvrzují po útocích v Paříži v přístupu k uprchlíkům.

Ukazuje to tzv. berlínské prohlášení, dokument pro jednání zástupců těchto stran. Podle něj je nutné odbourat „chybné podněty“ pro příchod běženců. „Přistěhovalectví je třeba omezit na míru, která nepřesáhne společenskou přijatelnost a zajistí dlouhodobě integrační schopnosti země,“ uvádí.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodí se nový mini-Schengen. Bez Česka

Nizozemská vláda jedná interně, ale i s některými spojenci o plánu zavést pasové kontroly na hranicích pěti západoevropských zemí s cílem omezit příval...

Výběr článků

Načítám