Hlavní obsah

Zeman vyznamenal záchranáře, Seznam.cz i psa

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě slavnostně předal ocenění za záchranu lidských životů. V soutěži O nejlepší záchranářský čin roku 2012 se umístil i internetový portál Seznam.cz s projektem Seznam se bezpečně. Mezi oceněnými jsou také pětiletá dívka nebo fenka, která zachránila svou paní. Prezident jim předal Zlaté záchranářské kříže i věcné dary.

Prezident Zeman předal Zlaté záchranářské křížeVideo: Novinky

 
Článek

Za výjimečný nebo kreativní počin k osvětě a vzdělávání získal Zlatý záchranářský kříž internetový portál Seznam.cz. Ocenění si odnesl za projekt Seznam se bezpečně, v rámci kterého vznikl film natočený podle skutečných událostí a upozorňující na nástrahy internetu.

Snažíme se, aby byl internet bezpečnější hlavně pro nejmladší uživatele
Michal Feix, výkonný ředitel společnosti Seznam.cz

„Máme velkou radost, že práce, kterou Seznam.cz dělá od roku 2008, má pozitivní výsledky a získala toto ocenění. Cílem projektu je především osvěta, ukazovat ve spolupráci s policií a s dalšími odborníky, že na internetu je potřeba být obezřetný. Snažíme se, aby byl internet bezpečnější hlavně pro nejmladší uživatele,“ řekl výkonný ředitel společnosti Seznam.cz Michal Feix.

Foto: seznamsebezpecne.cz

Stránky seznamsebezpecne.cz

Projekt Seznam se bezpečně přinesl řadu pozitivních výsledků. Od konkrétních trestních oznámení po vyřešené případy, které byly díky projektu rozkryty. Stejně jako v loňském roce chce i v tom letošním Seznam.cz navštívit několik základních škol, kde formou prezentací filmů a her ukáže rizika, která mohou vzniknout na internetu.

Mezi hrdiny je i pětiletá dívka

Čtrnáctý ročník soutěže o nejlepší záchranářský čin roku má své hrdiny mezi profesionály i dobrovolníky z řad hasičů, zdravotníků, vojáků, policistů či neziskových organizací. Podle Zemana jsou činy zachránců lidských životů nezpochybnitelné.

"Blahopřeji odvážným, blahopřeji statečným. A přeji si, aby tato statečnost se rozšířila i do jiných sfér, než jsou záchranné akce," dodal Zeman.

Je to pro mě velká pocta, která se stává jednou za život
patnáctiletý Radek Jiraň

V občanské kategorii dospělých byl zlatým křížem oceněn František Vlk, který zachránil těžce zraněného řidiče z hořícího auta. V kategorii dětí byl vyznamenán patnáctiletý Radek Jiraň za to, že z hořícího domu zachránil členy své rodiny. Podle Hradu při svém činu projevil mimořádnou pohotovost a odvahu. „Je to pro mě velká pocta, která se stává jednou za život,“ přiznal skromně Radek.

Čestné uznání ve stejné kategorii obdržela pětiletá Jana Vejvodová. Ještě jako čtyřletá zachránila dědečka, kterému hrozil hypoglykemický kolaps. Od Zemana dnes dostala panenku a diplom, prezidentovi na oplátku předala vlastnoručně nakreslený obrázek.

Z profesionálů byl oceněn Martin Šindelář ze Sokolova za záchranu muže při požáru. Ze záchranářských kolektivů dnes cenu obdrželi členové Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje v Přešticích, kteří zachránili muže z drtičky kafilerních produktů.

Fenka Brenda zachránila svou majitelku

Za nejkurióznější záchranářský čin si odměnu vysloužila fenka Brenda. Její majitelka Věra Janoštíková sklouzla se svým invalidním vozíkem ze srázu. Brenda doběhla do nejbližší hospody, kde štěkáním dokázala přivolat pomoc, a svou paní tak zachránila.

O projektu Seznam se bezpečně!

Projekt Seznam se bezpečně! i stejnojmenný film jsou určené především dětem ve věku 10 − 16 let, jejich rodičům a pedagogům. První i druhý díl filmu získal záštitu ministerstva školství a byl distribuován do všech základních škol v České republice. Projekt poukazuje na odvrácenou tvář internetu, upozorňuje na nebezpečí skrytá za nejrůznějšími internetovými identitami a učí děti řešit situace, do kterých se mohou dostat.

Fenka za svůj čin obdržela žvýkací kost. „Dnešek jsem si užila, velice mě těší ocenění, za které jsem vděčná především fence,“ dodala s úsměvem Věra Janoštíková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám