Hlavní obsah

Zeman v knihkupectvích zatím válcuje Klause

Právo, Novinky, lh, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vyprodáno - to je nejčastější věta, kterou si vyslechne zájemce o koupi pamětí bývalého premiéra Miloše Zemana. Tři dny po uvedení na trh už není kniha Jak jsem se mýlil v politice téměř k dostání. Její prodej zcela zastínil novou publikaci prezidenta Václava Klause Rok druhý. Zeman tak letitého politického rivala zatím jednoznačně poráží.

Foto: Karel Novotný

plakátek pořadatelů

Článek

"Zemanova kniha se prodává v řádu tisíců, nemáme ji, čekáme na sobotní dodávku. Odhaduji, že se jí prodá 100, 120 tisíc," řekl v pátek Právu knihkupec Jan Kanzelsberger.

Podobnou situaci potvrdilo Novinkám i největší knihkupectví Luxor, kde rovněž netrpělivě čekají na dotisk titulu. "Lidé doslova šílí.  Paměti jsme vyprodali už ve čtvrtek," sdělilo knihkupectví.

V Luxoru se také budou moci čtenáři setkat s expremiérem při jeho autogramiádě plánované na úterý na 18 hodinu. Luxor ujišťuje, že v tu dobu bude pro zájemce na skladě už dostatek výtisků knihy.

Zájem mají všichni

"Zemanovu knihu si kupují i lidé, kteří s ním nesouhlasí, dokonce ho odsuzují, ale jeho vzpomínky a úvahy si chtějí přečíst. Je to záležitost celé republiky," konstatoval Kanzelsberger.

"Srovnání s knihou prezidenta Václava Klause Rok druhý není na místě, ta je určena pro jiné čtenáře, není to řekněme politický bulvár, ale spíš státnická literatura. Prodává se jí řádově desetkrát méně," řekl dále.

Náklad je v tajnosti

Ottovo nakladatelství, které stojí za vydáním Zemanových pamětí, nechce zveřejnit celkový náklad knihy. Mluví se o dvaceti až třicetitisícovém počtu. Na trh publikaci nakladatelství uvedlo 1. března. Maloobchodní cenu stanovilo na 249 Kč.

Naopak Knižní klub vydal Klausův Rok druhý ve čtyřtisícovém nákladu. Rozhodl se tak i přesto, že před rokem vypustil do světa první díl Klausových "sebraných spisů", kterých se prodalo pět tisíc.

Maloobchodní cena za výtisk nové prezidentovy knihy je stanovena na 299 Kč.

Anketa

Koupíte si nějakou ze zmíněných knih?
Zemanovu
52,4 %
Klausovu
5,2 %
Obě
5 %
Žádnou
37,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1130 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám