Hlavní obsah

Expremiér Zeman přiznává, že Klaus je lepším prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V úterý se na pultech knihkupců objeví kniha bývalého premiéra Miloše Zemana s názvem Jak jsem se mýlil v politice. Zeman vydal své paměti krátce před klíčovým sjezdem sociální demokracie a kromě jiného v ní přiznává, že se v osobě současného premiéra Stanislava Grosse zmýlil. Vzpomíná i na další bývalé kolegy z řad ČSSD.

Foto: Jiří Pasz
Článek

Zeman přiznal, že je Václav Klaus lepším prezidentem, než by byl on, a že se na tuto státnickou funkci hodí. "... troufám si říci, že tuto funkci vykonává podstatně lépe, než bych ji vykonával já v případě svého zvolení," píše Zeman v knize vzpomínek Jak jsem se mýlil v politice, která má být od 1. března v prodeji.

První dva roky Klausova funkčního období podle Zemana prokázaly, že Česká republika má silného prezidenta. A je to dobře, dodává. S Klausem, s nímž se zná asi 30 let, prý se lišil asi v osmdesáti procentech názorů, cenil si ale toho, že když s ním uzavřel nějakou dohodu, oba ji dokázali dodržet. Tou hlavní byla takzvaná opoziční smlouva, která Zemanovi umožnila sestavit po volbách v roce 1998 menšinovou sociálnědemokratickou vládu.

Klaus byl lepším ekonomickým teoretikem, ale ač pracoval v Prognostickém ústavu nebyl prý "téměř políben prognostickou literaturou". Zeman prý mluvil o něco lépe rusky než Klaus, ale podstatně hůře anglicky a jeho němčina s Klausovou prý nesnesla srovnání. Považuje se za lepšího řečníka než Klaus, protože většinu projevů pronášel "spatra". Se zájmem prý ale četl Klausovy články a publikace.

Zcela se s Klausem rozcházel v pohledu na evropskou integraci. Klaus je sportovec, Zeman "líný tlusťoch". Oba mají rádi chleba se sádlem a cibulí. Klaus zakončil vládu ekonomickým poklesem, Zeman naopak růstem, oba ale vládli tvrdou rukou a prožili si své Sarajevo. Zeman přiznal, že Klaus na ně reagoval až neskutečnou vitalitou, zatímco on na prohranou prezidentskou volbu stažením do ústraní.

Klaus ale podle Zemana postrádá smysl pro humor. Když prý spolu v roce 1997 nastupovali při povodních do vrtulníku, řekl mu: "Vašku, polovina národa nenávidí mě a polovina tebe. Dovedeš si představit, jak by se celý národ zaradoval, kdyby ta helikoptéra s námi spadla?" Klaus prý s ním půl hodiny nemluvil.

Nejvíc se mýlil v Grossovi

Zemanova kniha má 344 strany. Vzpomínky, které Zeman začíná dětstvím a končí penzí, kterou tráví ve staré tvrzi v Novém Veselí na Žďársku, popisuje na 250 stranách. Zbytek jsou přílohy s politickými projevy. Nechybí ani legendární příspěvek Prognostika a přestavba v Technickém magazínu z roku 1989, v němž kritizoval tehdejší komunistický režim.

První politickou chybou, kterou prý Zeman udělal, bylo, když jako devítiletý kluk litoval smrti Klementa Gottwalda. Expremiér také přiznává, že se mýlil v lidech, nejvíc v nynějším premiérovi Stanislavu Grossovi. Je přesvědčen, že podrazil nejen jeho při prezidentské volbě, kdy se neúspěšně pokusil o návrat do politiky, ale později i premiéra Vladimíra Špidlu a eurokomisaře Pavla Teličku.

Prezidentské volby v lednu 2003 skončily pro Miloše Zemana fiaskem. Ve Sněmovně získal 78 hlasů a v Senátu 5, dohromady 83 hlasů z celkového počtu 281 zákonodárců. Klub ČSSD měl přitom ve sněmovně 70 poslanců a v Senátu 11 senátorů. Zeman tehdy z Hradu uprchl zadním východem.

Alkoholismus? V žádném případě

Zeman se vyznává i z ekonomických omylů. Neměl prý jako premiér přistoupit na nabídku Unie svobody, že za snížení přímých daní podpoří vyšší zdanění alkoholu a tabáku. Rychleji prý také mluvil než myslel.

Co ale Zeman rozhodně odmítá připustit, je alkoholismus, z něhož ho viní někteří publicisté. Přiznává, že alkohol v jakékoli poživatelné formě má rád, ale nikdy v životě prý se neopil, s výjimkou své druhé svatby.

Zmiňuje se také o sexu, ne však svém, ale někdejší místopředsedkyně ČSSD Petry Buzkové. Puritánský Špidla ji prý nechtěl do vlády, "protože je to coura". Jemu prý ale na Buzkové vadila její "příšerná lenost".

Zeman ostře kritizuje i soudce. Nezná prý "línější a neschopnější bandu", než jsou čeští soudci. Přestože je si vědom, že se tím vystavuje žalobám, trvá spolu s Janem Werichem na tom, že ten, kdo nechá řadu let ležet bez povšimnutí miliardové rozkrádání, to dělá buď z blbosti nebo za peníze. Korupci podle něj nelze vyloučit ani u soudů.

Reklama

Související články

Zeman dopsal knihu, vyjde možná před sjezdem

Bývalý předseda vlády a sociální demokracie Miloš Zeman dopsal knihu, kterou nazval Jak jsem se v politice mýlil. V úterý řekl, že má kolem dvou set stran...

Zeman na sjezd ČSSD nepojede

Bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman nepojede na velikonoční sjezd ČSSD, který bude schvalovat nový program a volit předsedu a členy vedení. "Rozhodl jsem...

Výběr článků

Načítám