Hlavní obsah

Zeman stvrdil lex Ukrajina i snazší povolování fotovoltaik na domech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dočasná ochrana pro uprchlíky z Ukrajiny, kterou vojensky napadlo Rusko, se prodlouží do konce března 2024. Stavby obnovitelných zdrojů do 50 kW budou mít snazší povolovací proces a vojenští policisté získají větší pravomoci. Trojici zákonů, které to upravují, ve středu podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Dočasná ochrana pro uprchlíky z Ukrajiny umožňuje běžencům přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání i na trh práce. Počet běženců v ČR se podle odhadů nyní pohybuje kolem 300 tisíc.

Uprchlíci z Ukrajiny si budou moci prodloužit dočasnou ochranu v ČR o rok

Domácí

Prezident stvrdil i novelu energetického zákona. Ta usnadní instalace malých fotovoltaických elektráren do výkonu 50 kW. Už pro ně nebude třeba povolení stavebního úřadu ani licence Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Dosavadní limit byl 10 kW.

Při stavebních úpravách, jejichž součástí bude instalace obnovitelného zdroje energie, nebude již posuzován vzhled stavby.

Novela zákona o vojenské policii dá příslušníkům právo dohlížet i na ozbrojené síly spojenců. To je aktuální například ve chvíli, když přes ČR projíždějí spojenecké konvoje na cvičení. Doposud museli příslušníci vojenské policie spolupracovat s Policií ČR.

Senát posvětil snazší povolování malých fotovoltaických elektráren

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám