Hlavní obsah

Zeman Šmardu ministrem kultury nejmenuje

• Aktualizováno
Novinky, zpe

ČSSD má smůlu. Prezident Miloš Zeman oznámil, že nejmenuje nominanta soc. dem. Michala Šmardu ministrem kultury. Předseda ČSSD Jan Hamáček má podle Zemana přijít s jiným jménem. Šmarda podle prezidenta není pro výkon funkce ministra kultury kompetentní.

Foto: Právo

Miloš Zeman Šmardu ministrem kultury nejmenuje

Článek

„Prezident republiky Miloš Zeman konstatoval, že pan Michal Šmarda se nikdy nezabýval problematikou české kultury. Z tohoto důvodu není odborně kompetentní pro výkon funkce ministra kultury České republiky,“ napsal v prohlášení hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

ČSSD má podle Zemana přijít s jiným jménem. „Prezident republiky požádal předsedu ČSSD Jana Hamáčka, aby mu prostřednictvím předsedy vlády navrhl jiného kandidáta, splňujícího alespoň elementární odborné předpoklady,“ dodal mluvčí.

Šéf ČSSD Jan Hamáček v první reakci uvedl, že prezident nemá co hodnotit odborné předpoklady kandidáta na ministra a že ČSSD bude trvat na dodržování Ústavy. Jak to chce udělat, neupřesnil.

Premiér Andrej Babiš avizoval, že bude situaci řešit po návratu z dovolené. „Beru prohlášení prezidenta na vědomí, budu čekat na vyjádření předsedy ČSSD Hamáčka a následně situaci řešit příští týden po návratu z dovolené,“ sdělil Právu.

Staněk měl podle Ovčáčkova vyjádření v České televizi zkušenosti s kulturou coby „primátor velkého města“ (byl primátorem Olomouce - pozn. red.), zatímco Šmardovi, který je jen starostou Nového Města na Moravě, jeho zkušenosti podle Ovčáčka nestačí.

Premiér Andrej Babiš navrhl odvolat ministra kultury Antonína Staňka na konci května. Ještě předtím sám Staněk přišel s rezignací. Zeman dlouho neřekl, zda tomu vyhoví. Po několikatýdenních průtazích oznámil, že Staňka odvolá na konci července, což učinil. Následně oznámil, že další postup bude zvažovat do poloviny srpna.

ČSSD jmenováním Šmardy podmiňuje své setrvání ve vládě s hnutím ANO. Premiér Babiš už dříve avizoval, že pokud by po vládních prázdninách nebylo jasné, jak se vyřeší situace na ministerstvu kultury, učinil by počátkem září „zásadní kroky”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám