Hlavní obsah

Zeman si je jistý, že se podaří sestavit vládu do konce června

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman si je jistý, že se napodruhé podaří sestavit vládu do konce června. Podle něj jsou už jen dvě možnosti vládního uspořádání: menšinová koalice ANO a ČSSD podporovaná KSČM, nebo jednobarevná vláda hnutí ANO, kterou by podpořily KSČM a SPD. Zeman to v neděli řekl v rozhlasové stanici Frekvence 1.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman a Andrej Babiš na snímku z roku 2016

Článek

Zeman se v neděli setkal s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), který jednání o sestavení vlády vede. [celá zpráva]

Po schůzce řekl, že není na něm, aby vládu sestavoval. Ať mu Babiš přinese jakoukoli ze dvou zmíněných variant, podepíše ji, dodal.

Jednání mezi ANO a ČSSD minulý týden zkrachovala na personáliích, i když předtím obě uskupení nalezla programovou shodu. ČSSD vadila účast trestně stíhaného Babiše ve vládě, ANO od jeho nominace odmítlo ustoupit a nesouhlasilo ani s tím, že by jako garanci nezávislého vyšetřování přenechalo sociálním demokratům ministerstvo vnitra.

Úřednická vláda jen bez dalších variant

Zeman po krachu jednání doporučil Babišovi, aby jednal s SPD a KSČM. Ve čtvrtek se ale proti tomu postavil výbor hnutí ANO. Babiš uvedl, že pro část poslanců byla podpora od SPD nepřijatelná, krajští politici se zase obávali odlivu lidí z kandidátek pro podzimní komunální volby.

Zeman v neděli připomněl, že Babiš tento týden uváděl, že prezidentovo doporučení pro sestavování vlády bude považovat za zásadní. "Jak se někdy politikům s jejich hnutím nebo stranou stává, přijel na zasedání hnutí ANO a zjistil, že všechno je jinak. To už tak bývá," řekl prezident. Tuto informaci vzal na vědomí a nechává Babiše dál vyjednávat.

O možnosti vzniku úřednické vlády Zeman s Babišem také okrajově probírali. Podle prezidenta je to možnost jen v případě, že by nevyšly žádné jiné varianty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám