Hlavní obsah

Zeman se po letech omluví Šarapatkovi za slova o vyhození pro neschopnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Miloš Zeman se omluví jeho někdejšímu poradci z Úřadu vlády Zdeňku Šarapatkovi za výrok, že byl z Úřadu vlády vyhozen pro neschopnost. Omluvu exprezidentovi nařídil Nejvyšší soud, který odmítl Zemanovo dovolání. Ten nyní potvrdil, že verdikt bude respektovat a Šarapatkovi pošle omluvný dopis.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Bývalý prezident Miloš Zeman.

Článek

„Moji verzi potvrdilo několik členů vlády, jejich výpověď byla zanesena do spisů. S panem Šarapatkou se rozloučil i Stanislav Gross. Nicméně respektuji rozhodnutí soudu. Požádal jsem advokáta, aby uveřejnil omluvu,“ tlumočil serveru Seznam Zprávy, který informaci ve středu přinesl, Zemanova slova mluvčí Jiří Ovčáček.

Exprezident svému někdejšímu poradci zašle dopis, jak mu soud nařídil. Na omluvu má Zeman sedm dní, která začne běžet od chvíle převzetí rozhodnutí. To advokátům do datových schránek rozeslal prvoinstanční rakovnický soud.

Zeman v roce 2017 v televizi Barrandov prohlásil, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale v době, kdy byl Zeman premiérem, odešel z Úřadu vlády po dohodě. Následně se obrátil na soud s žádostí o omluvu.

Ministerstvo financí se omluvilo za Zemana

Domácí

Znění dopisu má být podle serveru :

„Dne 16. 11. 2017 jsem uvedl v rámci televizního pořadu s názvem Týden s prezidentem vysílaného na televizní stanici TV Barrandov následující tvrzení: Zdeněk Šarapatka je člověk, který kdysi pracoval, teď nevím, jestli v Lidovém domě, nebo na Úřadu vlády, už je to hrozně dávno, ale vím, že jsem ho vyhodil pro neschopnost.“

„PaedDr. Zdeněk Šarapatka, Ph.D., nebyl Úřadem vlády České republiky vyhozen pro neschopnost, neboť jeho pracovní poměr byl v daném případě rozvázán dne 9. 10. 2000 dohodou uzavřenou mezi PaedDr. Zdeňkem Šarapatkou, Ph.D., a Úřadem vlády České republiky, a to z iniciativy PaedDr. Zdeňka Šarapatky, Ph.D.“

„Tímto se za tento dehonestující výrok omlouvám.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdeněk Šarapatka

Bývalý poradce u soudů už dříve docílil omluvy za výrok od státu, konkrétně ministerstva financí, Ústavní soud ale rozsudky následně zrušil s tím, že za výroky nese odpovědnost Zeman jako soukromá osoba. Šarapatka proto podal novou žalobu mířící na prezidenta, které soudy pravomocně vyhověly.

Jsem rád, že justice se v naší zemi umí vypořádat se lží, jakkoliv se jí dopustil prezident republiky
Artur Ostrý, advokát Zdeňka Šarapatky

Zeman se ale ve stanovené lhůtě neomluvil. Šarapatka proto kvůli tomu podal na prezidenta exekuční návrh. Zeman se zároveň obrátil s dovoláním na Nejvyšší soud, které však počátkem dubna soud odmítl.

„Jsem rád, že justice se v naší zemi umí vypořádat se lží, jakkoliv se jí dopustil prezident republiky a členové někdejší vlády,“ uvedl pro server Šarapatkův advokát Artur Ostrý.

Krajský soud už dříve nařídil exprezidentovi uhradit náklady řízení. Zeman je neplatil z vlastních peněz, částku 29 027 korun hradila Kancelář prezidenta republiky. Z veřejných peněz si Zeman platil i advokáta Marka Nespalu, za což dostala KPR pokutu od finančního úřadu. Nespala pak peníze Hradu vrátil, šlo o 334 439 korun.

Využívání veřejných peněz na soukromý Zemanův spor není trestným činem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám