Hlavní obsah

Zeman se nudí, míní Paroubek

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Zvěsti, že se zakládá hnutí Miloš Zemana a že by také mohl expremiér v budoucnu kandidovat na prezidenta, se neshledalo s pozitivní odezvou u předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. U některých jiných členů soc. dem. má Zeman zastání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek při sobotním projevu na stranické konferenci v Pardubicích.

Článek

„Pokud jde o tu jeho eventuelní účast v prezidentské volbě, tak to je jako když se maratónec pustí do běhu a těch 42 tisíc metrů začíná běžet a po 190 metrech začne spurtovat. To je trošku předčasné vyjádření, já chápu, že se nudí na Vysočině,“ řekl k Zemanovi Novinkám Paroubek.

Postěžoval si, že expředsedovo vyjádření upoutalo média. „Chápu také sdělovací prostředky, že nám udělaly tak trošku takový naschvál v den konference, aby nemusely psát o jejích výsledcích. Ale to je asi tak všechno, čeho tím Miloš Zeman dosáhl,“ prohlásil.

Ironicky pak okomentoval vznik sdružení „Přátelé Miloše Zemana“ a jeho plány pořádat besedy se Zemanem po celé republice. „To bude něco jako takový barnumský cirkus. Určitě se na to těším, rozhodně jsou to lidé, kteří všichni byli v politice, takže věřím, že se jim bude dařit přilákat velkou pozornost lidí. Myslím, že mne to zajímá jenom okrajově,“ sdělil.  

Zeman má v ČSSD i příznivce    

Miloš Zeman má ale v největší opoziční straně také své příznivce. Tím nejvýraznějším je místopředseda soc. dem. Zdeněk Škromach. Domnívá se, že Zemanově návratu do strany by nikdo nebránil.

Škromach zastává názor, že expředsedovi jeho pobyt na Vysočině v Novém Veselí až tak nevyhovuje. „Myslím, že i důchodci s jeho vitalitou nemůže jenom pobyt na Vysočině zdaleka vyhovovat,“ míní.

Toho, že se Zeman začal intenzivněji vyjadřovat k dění na politické scéně, si povšiml. „Určitě jako bývalý úspěšný premiér má co do politiky a do dění jak v zemi, tak ve světě co říct,“ řekl Právu Škromach.

O skutečnosti, se zakládá občanské sdružení, které má pracovní název „Přátelé Miloše Zemana“, informovalo Právo. Koordinaci činnosti sdružení má na starosti Zemanův bývalý ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Ten je zároveň mluvčím.

ČSSD vs. ODS  

Sociální demokracie se během prvního dne programové konference v Pardubicích v sobotu vymezovala vůči vládnoucím občanským demokratům. Strana na konferenci schválila Program Naděje a řadu rezolucí, například k situaci ve školství nebo k dění kolem pražských divadel.

Před delegáty vystoupil i Jan Švejnar, jenž se v únoru neúspěšně pokoušel o prezidentský úřad. Řekl, že podpoří koalici proti ODS před senátními volbami a vyzval soc. dem. ke spolupráci s KDU-ČSL a Stranou zelených.

Reklama

Související články

Miloš Zeman nevyloučil kandidaturu na prezidenta

Bývalý premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman, který tráví svůj politický důchod na Vysočině, Novinkám v reakci na ohlášené založení občanského sdružení "Přátele...

Výběr článků

Načítám