Hlavní obsah

Miloš Zeman nevyloučil kandidaturu na prezidenta

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman, který tráví svůj politický důchod na Vysočině, Novinkám v reakci na ohlášené založení občanského sdružení "Přátele Miloše Zemana" řekl, že jeho vzniku nebude bránit. Nevyloučil výslovně, že by se mohl v příštích volbách prezidenta republiky ucházet o tuto nejvyšší státnickou funkci. Hlavu státu by ale museli občané volit přímo a musel by mít širokou politickou podporu, uvedl pro ČTK.

Článek

"Jasně jsem řekl, že z vlastní inicitativy s žádnou kandidaturou ani prezidentskou nebudu přicházet," řekl Zeman Novinkám.

Také si prý myslí, že i za pět let bude prezidentská volba lítým bojem dvou politických táborů, jako tomu bylo letos.

Také si prý myslí, že i za pět let bude prezidentská volba lítým bojem dvou politických táborů, jako tomu bylo letos.

Zeman je ale připraven přijet na besedy nebo přednášky pořádané nově založeným sdružením. Upozorňuje ale, že nejde o politickou činnost v pravém slova smyslu.

O sdružení předem nevěděl

Zeman prozradil, že o záměru založit sdružení jeho přátel nebyl předem informován. „O vzniku sdružení jsem se dozvěděl z teletextu, včera nebo předevčírem mi také volal docent Grégr, aby mne informoval, že se sdružení připravuje,“ řekl Zeman Novinkám.

Vzniku sdružení ale nebude bránit. „Když chtějí něčí přátelé založit sdružení, tak proč tomu bránit,“ uvedl k tomu Zeman. Glosoval, že je lepší, když se sdružují přátelé, nežli nepřátelé.

Zeman neodmítá případné pozvánky členů sdružení, aby se zúčastnil besed s občany nebo přednášel. Ostatně, čas od času se takových akcí účastní již nyní. „Nikdy jsem takové nabídky neodmítal,“ řekl Zeman Novinkám.

Takové aktivity ale nepovažuje za výhradně politické. „Není to politická činnost v pravém slova smyslu,“ podotkl.

Foldyna: Vstoupil bych!

Sdružení „Přátelé Miloše Zemana“ získalo příznivce v osobě volebního lídra ČSSD v Ústeckém kraji Jaroslavu Foldynovi.

Na dotaz, zda by do sdružení, až vznikne, vstoupil, Novinkám rezolutně řekl: „Vstoupil bych!" Miloše Zemana si váží. "Oceňuji třeba jeho postoj ke Kosovu,“ doplnil Foldyna.

Miloš Zeman by mohl kandidovat na prezidenta

„Vždycky ČSSD pomohl, zvedl ji nahoru, když jí bylo nejhůře. Politická scéna by si zasloužila, kdyby se vrátil,“ řekl Novinkám k Zemanovi volební lídr ČSSD v Moravskoslezském kraji Jaroslav Palas.

Zemanovu případnou kandidaturu na prezidenta by uvítal. „Určitě ano, myslím, že by to byl horký kandidát na prezidenta. Pokud by byla přímá volba, jistě by získal významnou podporu lidí,“ prohlásil. 

„Myslím, že taková kandidatura je více než vhodná. Jestliže bude přímá volba prezidenta a Miloš Zeman se pro to rozhodne, tak bychom to tedy jako „Přátelé Miloše Zemana“ uvítali,“ řekl Novinkám koordinátor sdružení Grégr. Zdůraznil, že jde o předčasnou záležitost. „Záleží na tom, jak se k tomu Zeman postaví,“ prohlásil s tím, že kandidaturu expremiéra nemá zatím sdružení jako program.

Korodinátorem a mluvčím je exministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám