Hlavní obsah

Švejnar k ČSSD: Důležitá je spolupráce s lidovci a zelenými

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE
Aktualizováno

Ekonom a bývalý kandidát na prezidenta Jan Švejnar vystoupil v sobotu na programové konferenci ČSSD v Pardubicích. Sociální demokraty varoval, aby neusnuli na vavřínech vysokých volebních preferencí, odmítl pouze negativistickou volební kampaň a označil za důležitou spolupráci se středovými stranami - lidovci a zelenými. Dodal, že vstoupí do senátních voleb na podporu soupeřů proti ODS.

Foto: Michal Kamaryt , ČTK

Jan Švejnar

Článek

„Vážím si vaší podpory v prezidentském klání i vašeho dnešního pozvání,“ řekl na úvod svého vystoupení Švejnar. Zdůraznil, že je člověkem, který si zachovává politickou nezávislost. „Neváhám náš vztah osobní i politický označit jako přátelský,“ doplnil. 

Dodal, že vstoupí do senátních voleb a podpoří soupeře proti ODS, která Senát ovládá. Pokusí se, aby znovu, jako před prezidentskou volbou, fungovala "švejnarovská koalice". V té se spojila ČSSD, zelení, část lidovců a nezávislí senátoři.

Švejnar však upozornil i na nedostatky ČSSD. „Otevřenost, nadhled a schopnost se dohodnout se v politice vyplácí. V české politice existuje velká poptávka po kultivované změně,“ prohlásil. Varoval přitom ČSSD, aby neusnula na vavřínech vysokých volebních preferencí. Občané podle něj nechtějí slyšet nadávky a populistické sliby. Pokud ČSSD přesvědčí voliče, že je jí vlastní otevřenost a nadhled, pak může být právě tou kultivovanou změnou.

Protesty nestačí

Švejnar míní, že chce-li se sociální demokracie vrátit k moci, nemůže jen sbírat výhradně protestní hlasy proti vládě, potřeba jsou i pozitivní sliby a myšlenky. Švejnar upozornil, že může přijít čas, kdy se rozpadne současná vládní koalice a to povede k nabídce na vládní spolupráci s ODS.  

„Pnutí v ODS a v koalici může vést k tomu, že bude nabídnuta nová opoziční smlouva,“ upozornil. Na základě vlastní zkušenosti učiněné během debat s občany si myslí, že takové řešení by vyžadovalo vyslovení podmínek principiálních a programových. 

Jste příliš agresivní

Mezi věcmi, které tvoří negativní obraz ČSSD jmenoval někdy příliš agresivní styl. Ten podle něj nesedí straně, která vykonávala vládní odpovědnost. Za vhodnější považuje být asertivní, průbojný a pozitivní. Zařadil mezi to i schopnost vládě podat ruku, když jde o zájem země. Opoziční strana podle něj musí jednat s vědomím, že bude ve vládě.

Za důležitou považuje Švejnar schopnost spolupracovat s politickým středem, tedy s lidovci a zelenými. Tyto strany je podle něj třeba respektovat jako partnery, byť jsou momentálně na druhé straně barikády. Obecně se přitom vyslovil právě pro posílení politického středu.

KDU-ČSL a SZ jsou dnes součástí vládní koalice s ODS, pokud by ale ČSSD vyhrála ve volbách v roce 2010, mohli by se stát jejími koaličními partnery.   

Jan Švejnar

Jan Švejnar se narodil v roce 1952 v Praze. O 18 let později emigroval s rodiči do Švýcarska, kde rok studoval demografii na univerzitě v Ženevě, následně vystudoval ekonomii na Cornellské a Princetonské univerzitě v USA. Je ženatý s američankou Katherin Terrelovou, s kterou má dvě děti, syna Daniela a dceru Lauru, vlastní americké i české občanství.

V současnosti působí jako profesor ekonomie na Michiganské univerzitě a do roku 2004 byl ředitelem tamního Institutu Wiliama Davidsona. Střídavě žije v Michiganu (USA) a Praze. V ČR zastává pozici předsedy dozorčí rady ČSOB od roku 2003 a je předsedou ekonomického institutu CERGE.

V ekonomických kruzích je považován za liberálního ekonoma. Přestože se podílel na ekonomických reformách v počátku devadesátých let, tak na jejich aplikaci neměl vliv a měl o nich jinou představu než ti, kteří je prosadili.

V únoru 2008 se Jan Švejnar neúspěšně ucházel o úřad prezidenta ČR. Zákonodárci zvolili Václava Klause.

Reklama

Výběr článků

Načítám