Hlavní obsah

Zeman se musí omluvit Šarapatkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Miloš Zeman se musí omluvit Zdeňku Šarapatkovi za výrok, že ho z Úřadu vlády vyhodil pro neschopnost. Potvrdil to Nejvyšší soud.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Bývalý prezident Miloš Zeman

Článek

Bývalý prezident Miloš Zeman se musí omluvit Zdeňku Šarapatkovi za výrok, že ho z Úřadu vlády vyhodil pro neschopnost. Dřívější verdikt potvrdil Nejvyšší soud, když odmítl Zemanovo dovolání. Informaci serveru Seznam Zprávy potvrdila mluvčí soudu Gabriela Tomíčková.

Nejvyšší soud rozhodl spor mezi bývalým prezidentem Milošem Zemanem a jeho tehdejším poradcem Zdeňkem Šarapatkou po roce. „Nejvyšší soud odmítl dovolání Ing. Miloše Zemana ve věci žalobce Z. Š. Podrobnosti budou k dispozici po vyhotovení originálu rozhodnutí, což bude nejpozději do 60 dnů,“ uvedla Tomíčková.

Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale v době, kdy byl Zeman premiérem, odešel z Úřadu vlády po dohodě.

Zemanova vitalita se zlepšuje

Domácí

Bývalý poradce u soudů už dříve docílil omluvy za výrok od státu, konkrétně ministerstva financí, Ústavní soud ale rozsudky následně zrušil s tím, že za výroky nese odpovědnost Zeman jako soukromá osoba. Šarapatka proto podal novou žalobu mířící na prezidenta, které soudy pravomocně vyhověly.

Zeman se ale ve stanovené lhůtě neomluvil. Šarapatka kvůli tomu podal na prezidenta exekuční návrh. Zeman se zároveň obrátil s dovoláním na Nejvyšší soud.

Jak uvádí server Seznam Zprávy, krajský soud už dříve nařídil exprezidentovi uhradit náklady řízení. Zeman je neplatil z vlastních peněz, částku 29 027 korun hradila Kancelář prezidenta republiky. Z veřejných peněz si Zeman platil i advokáta Marka Nespalu, za což dostala KPR pokutu od Finančního úřadu. Nespala pak peníze Hradu vrátil, šlo o 334 439 korun.

Využívání veřejných peněz na soukromý Zemanův spor není trestným činem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám