Hlavní obsah

Zeman s Forejtem probral „neviditelného” Schapira, důsledky nevyvodí

Novinky, bja
Praha

Prezident Miloš Zeman si promluvil se šéfem protokolu prezidentské kanceláře Jindřichem Forejtem o tom, že ředitel odboru nezaznamenal přítomnost amerického velvyslance Andrewa Schapira na oslavách svátku 28. října. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Zeman v minulosti velvyslanci vyčetl, že na oslavách nebyl. Jeho přítomnost přitom prokázaly fotografie i vedlesedící německý velvyslanec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman se šéfem protokolu Jindřichem Forejtem a mluvčím Jiřím Ovčáčkem (vpravo).

Článek

„Pan prezident hovořil s ředitelem odboru protokolu a celou věc spolu probrali a to je jediné řešení, které pan prezident v této věci zvolil. Znamená to, že zvolil osobní rozmluvu,” odpověděl Ovčáček na otázku, zda prezident vyvodil z chyby svého pracovníka nějaké důsledky.

„Celou věc s panem ředitelem probral. Bavili se o omylu, ke kterému došlo, ale nebude z toho vyvozovat nějaké personální či jakékoli jiné důsledky,” dodal mluvčí.

Přítomnost Schapira prokázaly i fotografie

Zeman se do Schapira opřel v souvislosti se zvolením amerického prezidenta Donalda Trumpa. Na tiskové konferenci, kde komentoval výsledky amerických voleb, řekl, že snad nyní nastane ve vztahu obou zemí zlepšení. Současný americký velvyslanec se totiž podle něj „jako téměř jediný z velvyslanců ani nezúčastnil státního svátku 28. října na Pražském hradě".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro

Nebyla to ovšem pravda, jak doložily fotografie z Vladislavského sálu i  vedlesedící německý velvyslanec Arndt Freytag von Loringhoven.

Ovčáček poté označil amerického velvyslance za „neviditelného”. [celá zpráva]

Prezident se následně ústy svého mlučího téměř omluvil: „Tuto informaci (o nepřítomnosti velvyslance - pozn. red.) prezident republiky obdržel od Protokolu prezidentské kanceláře. Pokud by tato informace nebyla správná, prezident republiky se samozřejmě omlouvá panu velvyslanci.” [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám