Hlavní obsah

Zeman podepsal paušální daň pro živnostníky i další zákony

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pátek podepsal devět zákonů. Jedná se mimo jiné o novelu zákona, která zavádí paušální daň pro živnostníky, či o novelu zákona o odpadech. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Živnostníci tak budou moci od příštího roku dobrovolně platit paušální daň, tedy sociální a zdravotní odvody a daň z příjmů.

Sběrná místa na obaly budou ze zákona v 90 procentech obcí. Zajistit to budou muset výrobci nebo prodejci obalů. Místa pro zpětný odběr baterií a elektrozařízení, která dosloužila, budou muset být od příštího roku v každé větší obci. Obce pak budou moci zavést paušální poplatek za svoz komunálního odpadu, nebo poplatek podle množství vyprodukovaného odpadu.

Poslanci potvrdili zavedení paušální daně. Přidali i peníze krajům a obcím

Domácí

Další z podepsaných novel umožní, aby zdravotní pojišťovny hradily antigenní testy na covid-19 určené například domovům pro seniory přímo distributorům.

Prezident stvrdil i novelu, která odkládá povinnost absolvovat profesní zkoušky do poloviny příštího roku. Do té doby budou platit nynější doklady. Jde o reakci na epidemii koronaviru.

Zeman souhlasil i s tím, že oprávnění pro přístup k utajovaným skutečnostem bude prodlouženo za stavu nouze až o rok, pokud o tom Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) nestihne rozhodnout včas.

Zákon do budoucna umožní vznik komisí pro sucho, které budou v případě sucha rozhodovat o opatřeních obdobně, jako je tomu při povodních. Počítá s tím novela vodního zákona, kterou prezident rovněž podepsal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám