Hlavní obsah

Zeman na Hradě přivítal novou maďarskou prezidentku Novákovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman přivítal v úterý dopoledne na Pražském hradě s vojenskými poctami novou maďarskou prezidentku Katalinu Novákovou. Následovat bude jednání se Zemanem i v rámci národních delegací, setkání s médii a oběd pořádaný asi pro osm desítek hostů, kteří mají s Maďarskem blízké vztahy.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Setkání prezidenta Miloše Zemana s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou na Pražském hradě.

Článek

Ve středu ráno Novákovou přivítá v Kramářově vile premiér Petr Fiala (ODS), jehož vláda přebere v červenci předsednictví EU.

Uvítací ceremoniál se na Pražském hradě odehrál v silném dešti. Podobně jako například při nedávné návštěvě švýcarského prezidenta Ignazia Cassise Zeman při hymnách za pomoci ochranky vstal z invalidního vozíku, na kterém se pohybuje kvůli zdravotním obtížím.

Se Zemanem může Nováková probrat například otázky spojené s visegrádskou čtyřkou, kam kromě ČR a Maďarska patří ještě Slovensko a Polsko. Pozice Maďarska je v ní v současné době oslabena kvůli postoji Orbána k ruské agresi na Ukrajině a s ní spojeným sankcím proti Rusku nebo maďarské pomoci Ukrajině. Nováková invazi během své slavnostní inaugurace odsoudila.

Maďarská prezidentka ostře kritizuje ruskou agresi: Navždy říkáme ne snahám o obnovu SSSR

Evropa

S válkou na Ukrajině a sankcemi proti Rusku souvisí i další možné téma rozhovoru Zemana s Novákovou, a to výstavba nové jaderné elektrárny Paks, kterou měla původně vybudovat ruská státní firma Rosatom. Kvůli sankcím je ale tento projekt ohrožen. Zeman Paks v minulosti navštívil. Dalším tématem by mohla být ekonomická spolupráce Česka a Maďarska.

Maďarský parlament Novákovou zvolil 10. března, funkce se ujala o dva měsíce později, její mandát má trvat pět let. Na první pracovní cestu Nováková odletěla do Polska, minulý týden navštívila Německo. Dlouholetá členka vládní strany Fidesz má pověst věrné přívrženkyně premiéra Viktora Orbána. Ve funkci nahradila Jánose Ádera. V Maďarsku plní hlava státu převážně ceremoniální roli. Podle ústavy ztělesňuje jednotu národa, chrání demokratické fungování státu a je vrchním velitelem ozbrojených sil.

Maďarsko bude mít prezidentku. Parlament zvolil Novákovou

Evropa

Prezidentské návštěvy mají zpravidla ve svém programu i setkání s předsedy obou komor Parlamentu. Nováková se s nimi ale nesejde. Předseda Senátu Miloš Vystrčil je na návštěvě Spojených států a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová má na programu dlouho plánovanou cestu do Švýcarska.

Reklama

Výběr článků

Načítám