Hlavní obsah

Zeman: Knetigova kauza neskončila, o Drobilovi se rozhodne do dvou týdnů

Novinky, jim
Praha

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v nedělní diskuzi na ČT ujistil, že kauza Martina Knetiga, bývalého poradce ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), ještě neskončila. Podle něj se státní zástupkyně odvolá proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1, který jeho stíhání zastavil. O samotném Drobilově případu hodlá Zeman rozhodnout zhruba do 14 dnů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

„Státní zástupkyně Šárka Pokorná podala odvolání, mimochodem velmi kvalitní odvolání, proti rozhodnutí soudu,“ řekl v ČT Zeman. Případ se tak dostane k vyšší instanci, která ho bude znovu posuzovat.

Knetig měl na krku vyšetřování kvůli tvrzení představitelů Komerční banky, že si u nich řekl o úplatek pro ODS výměnou za to, že Státní fond životního prostředí (SFŽP) si v jejich bankovním domě uloží nemalé finanční prostředky.

Foto: Novinky

Pavel Drobil a Martin Knetig

Hlavní roli v kauze sehrál tehdejší šéf SFŽP Libor Michálek, který se o Knetigově nabídce dověděl od představitele banky. Michálek o tom informoval policii, banka se policistům neozvala. Knetig byl posléze obviněn z nepřímého úplatkářství. Michálek policii informoval i o dalších praktikách Knetiga, který jej prý měl nutit ke korupci, a to jménem svého šéfa Drobila. Ministr kvůli podezřením vyhodil oba a sám se vzdal funkce.

Také jeho rolí v kauze SFŽP se policie zabývala, ale na pokyn téže žalobkyně Pokorné bylo vyšetřování zastaveno. Protikorupční policie proti zastavení případu protestovala, nicméně státní zastupitelství si stálo na svém závěru, že podezření z korupce nebylo zjištěno.

Michálek si pořídil nahrávku s Drobilem, kde ho informuje o korupčních tendencích na SFŽP a Knetigových aktivitách. Drobil mu nabídl místo svého náměstka a vyzval jej, aby s důkazy zašel na policii, nebo je zničil.

Rozhodnutí Pokorné se rozhodl Zeman ještě zkontrolovat, již dříve si stěžoval, že státní zástupci se v citlivé kauze neřídí jeho pokyny. V ČT uvedl, že do 14 dnů by mohlo být stanovisko Nejvyššího státního zastupitelství oznámeno veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám