Hlavní obsah

Zeman je připraven Hladíka jmenovat, řekl Jurečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf lidovců Marian Jurečka nepočítá s tím, že by strana navrhla na post ministra životního prostředí někoho jiného nežli Petra Hladíka. Jurečka, který se ve středu setkal s prezidentem Milošem Zemanem, uvedl, že hlava státu je připravena Hladíka jmenovat. Jurečka již dříve uvedl, že příští týden požádá premiéra o předložení návrhu na Hladíkovo jmenování.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

„Pan prezident je připraven Petra Hladíka jmenovat, je připraven se s ním sejít. Samozřejmě mně jasně řekl (Zeman), že bude mít na Petra Hladíka dotazy. Rozhovor určitě nebude jen formální, zvyková záležitost. Řekl, že nemá ambici to (jmenování) blokovat,“ uvedl Jurečka.

Ten je dočasně pověřen řízením resortu, z jehož čela odešla ze zdravotních důvodů Anna Hubáčková.

Premiér Petr Fiala (ODS) by se měl s prezidentem ve čtvrtek setkat na pravidelné pracovní večeři. Podle Jurečky by se na schůzce mohli zmínit o Hladíkovi.

Foto: tadyhladik.cz

Petr Hladík (KDU-ČSL)

Na dotaz, zda má strana případně jiného kandidáta na post ministra životního prostředí, Jurečka odpověděl: „S touto variantou nepočítám.“ Podle šéfa lidovců se Hladík v KDU-ČSL „dlouhodobě profiloval jako expert na životní prostředí“, problematice se věnoval i jako dřívější náměstek brněnské primátorky a podílel se na ekologické části vládního programu. „Považuji za důležité, aby ten člověk tam přišel (na ministerstvo), který má odbornost, zkušenost a má samozřejmě politické zázemí,“ dodal Jurečka.

Hladíkovo jméno se objevilo v policejních dokumentech v souvislosti s korupční kauzou týkající se privatizace bytů v Brně. V říjnu policie zasahovala v Brně i v Hladíkově kanceláři, a to kvůli kauze přidělování městských bytů. Hladík několikrát uvedl, že s policisty spolupracoval a není z ničeho obviněn.

Podle Jurečky měl Hladík několik týdnů na objasnění a závažné skutečnosti, které by vedly k jeho obvinění, se neobjevily. Vyčkat se jmenováním chtěl ze stejných důvodů i Fiala. Tento týden šéf lidovců zopakoval, že podle jeho mínění podání vysvětlení či součinnost s policií nejsou důvodem k odchodu z politického života.

Zeman udělil milost polským manželům odsouzeným za šamanský nápoj i dalšímu cizinci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám