Hlavní obsah

Zeman dál 300 tisíc, poslanec 90 tisíc. Ústavním činitelům příští rok platy neporostou

Novinky, ber

Platy ústavních činitelů včetně soudců by se příští rok zvyšovat neměly. Jejich zmrazení schválil ve čtvrtek Senát. Novelu nyní dostane k podpisu prezident. Pokud by neprošla, vrcholným politikům a dalším činitelům by příští rok vzrostly hrubé platy asi o devět procent.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Základní měsíční plat poslance a senátora má podle novely v roce 2021 zůstat na letošní úrovni, tedy 90 800 korun. Základní plat prezidenta bude i nadále činit 302 700 korun hrubého a premiéra 243 800 korun.

Schillerová chce zmrazit platy politikům i soudcům

Domácí

Novela kromě zmrazení platů v příštím roce také upravuje výpočet výše platů ústavních činitelů od roku 2022. Odvíjet se budou od průměrné mzdy v celé ekonomice místo od průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře, jako je tomu nyní.

Neměly by být ale napřesrok nižší než v příštím roce. Z predikce ministerstva práce uvedené v důvodové zprávě k pozměňovacímu návrhu vyplývá, že by v roce 2022 mohl být základní plat poslance 92 600 korun.

Poslanci schválili zmrazení platů politiků

Domácí

Pokud by novela nebyla schválena, vrcholným politikům a dalším činitelům by příští rok vzrostly hrubé platy asi o devět procent.

Na platy soudců a ústavních činitelů je v návrhu státního rozpočtu na příští rok vyčleněno 5,78 miliardy korun, zhruba o 83 milionů méně než letos.

Babiš opět přišel za komunisty kvůli rozpočtu. A znovu narazil

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám