Hlavní obsah

Zeman bagatelizoval své proruské postoje. Putina by poslal před válečný soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin patří před válečný soud, uvedl v rozhovoru pro ukrajinskou redakci Rádia Svobodná Evropa český prezident Miloš Zeman. Ten čelil otázkám také na své někdejší proruské postoje. Obrat v názorech vysvětloval tím, že nastala „zásadně nová situace“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman vysvětloval, že před nynější agresí bylo Rusko ostatními státy vnímáno jako normální země, s níž se mluvilo i obchodovalo.

„Situace se ale zásadně změnila okamžikem ruské agrese na Ukrajině, a když se změní situace, změní se i váš názor,” řekl Zeman v rozhovoru, který vedl minulý pátek.

„Dnes si myslím, že Putin opravdu patří před válečný soud. A zároveň před soud ruský, a to za vše, co je s Ruskem ochoten udělat,” konstatoval český prezident.

Zároveň prezident přiznal, že ruský útok na Ukrajinu pro něj byl „studenou sprchou”.

Zeman byl dotazován i na výrok, v němž v minulosti označil ruskou anexi Krymu za „fait accompli”, tedy za hotovou věc.

„Nikdy jsem nezpochybňoval, že Rusko Krym obsadilo v rozporu s mezinárodním právem a že to bylo a je špatně. Jediné, co jsem tehdy v roce 2017 ve Štrasburku udělal, bylo, že jsem pojmenoval onoho pověstného ,slona v místnosti'. Ano, bylo to poněkud nediplomatické a dnes bych takto upřímně na toto téma nemluvil,” připustil Zeman. Výrok byl podle něj určen v určitou chvíli pro určité publikum.

Zeman způsobil v Moskvě radost: Je to faktické uznání připojení Krymu k Rusku

Evropa

Poznamenal také, že si nikdo nepoložil nahlas otázku, co bude s Krymem, pokud se jej Rusko nevzdá. „Co konkrétně a fakticky udělá Kyjev? Co udělá EU a NATO, tedy samozřejmě kromě toho, že bude možná donekonečna opakovat, že Krym není ruský?” tázal se Zeman.

Konflikt podle něj směřuje k „opotřebovávací válce”. „Jedním z logických vyústění této situace by mohlo a mělo být, že ozbrojené střety budou časem nahrazeny diplomatickým vyjednáváním. Podmínkou je ale pozastavení bojů a přímá jednání mezi prezidenty obou zemí,” dodal český prezident, podle nějž je ale k diplomatickému řešení momentálně daleko.

Reklama

Výběr článků

Načítám