Hlavní obsah

Zeman: ANO a ČSSD by měly uzavřít koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO a ČSSD by měly před volbami uzavřít koalici. V rozhovoru pro čtvrteční Mladou frontu Dnes to řekl prezident Miloš Zeman. Zmínil to při poznámce o koalicích stran, které by se do Sněmovny samostatně možná jinak nedostaly. Některé volební modely ukázaly, že by ČSSD neměla potřebných pět procent pro vstup do Sněmovny. Možnost sestavit vládu by podle Zemana dostala strana, nikoli koalice, která by získala nejvíce mandátů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman hovořil o koalicích Pirátů s hnutím STAN a také ODS s KDU-ČSL a TOP 09. „Uvědomte si, že ty dvě koalice, které teď vznikly, jsou v podstatě hozením záchranného lana stranám, které by možná do parlamentu nepronikly. Tedy STAN, lidovci a TOP 09," uvedl.

„Dokonce se domnívám, že by nebylo od věci, kdyby podobnou koalici uzavřelo i hnutí ANO se sociální demokracií," dodal s tím, že je to věcí těch dvou stran a prezident by neměl zasahovat do jejich rozhodování. Podle listopadového modelu KANTAR CZ pro Českou televizi by sociální demokracie ve volbách získala tři procenta hlasů, zůstala by tedy před branami Sněmovny.

Piráti posilují, ČSSD bez šance, ukazuje průzkum

Domácí

Zeman nedávno v rozhovoru pro server Blesk uvedl, že premiérem jmenuje šéfa strany, která vyhraje volby a zajistí si koalici. V MfD řekl, že výhra ve volbách se měří počtem získaných mandátů. „Dodal bych počtem získaných mandátů pro konkrétní politickou stranu. Nikoli pro koalici," uvedl Zeman. Ve zmiňovaném modelu získali Piráti a STAN dohromady 32 procent hlasů, zatímco ANO 27,5.

Zeman stanovil termín sněmovních voleb

Domácí

Volby do Sněmovny se budou konat letos 8. a 9. října, Zeman termín vyhlásil už 28. prosince, čímž odstartoval volební kampaň a mezi stranami vyvolal kritiku. Skupina senátorů zvolená za Starosty velký předstih zpochybnila u Ústavního soudu. V rozhovoru Zeman argumentoval tím, že Ústava přesně neříká, jak moc dopředu má prezident volby vyhlásit, musí to však být minimálně 90 dní před termínem.

Zeman vyhlášením voleb dopálil opozici. Poznamená to kampaň

Volby

Důvodem pro brzké vyhlášení je podle něj to, že kvůli epidemii koronaviru bude kampaň jiná než obvykle, nebude například kontaktní v podobě mítinků na náměstích. „Jestliže by měli občané znát programy jednotlivých stran a jednotlivé kandidáty, je třeba, aby s tímto handicapem měly politické strany větší a delší šanci na předložení svých programů a kandidátů," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám