Hlavní obsah

Železný podal stížnost na volby kvůli debatám v ČT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezi politickými subjekty, které si u Nejvyššího správního soudu (NSS) stěžovaly na volby, jsou i Nezávislí demokraté Vladimíra Železného. Stížnost podali v pátek na poslední chvíli. Vadil jim údajně nedostatečný prostor, který jim v předvolebním období poskytla Česká televize (ČT).

Článek

Železný v pondělí prohlásil, že NEZ/DEM podali stížnost k NSS, protože údajně neměli před volbami rovný přístup do médií. Možnost zúčastnit se regionálních předvolebních debat na ČT jim prý byla upřena na základě komerčního průzkumu stranických preferencí. "Je to pro tuto zemi nejtěžší test demokracie od roku 1990," řekl Železný s tím že soudu nezávidí jeho úlohu.

NEZ/DEM podali stížnost v pátek, což byl poslední termín, kdy tak mohli učinit. Podle Železného strana do poslední chvíle analyzovala způsob, jak průběh voleb napadnout. Nakonec napodobila hnutí Nezávislí, které zpochybnilo volbu každého jednotlivého poslance nové Sněmovny. [celá zpráva]

"Právní situace je kuriózní, protože nedovoluje napadnout volby jako celek," poznamenal Železný s tím, že předsednictvo se na tomto postupu jednomyslně shodlo.

NSS dostal do pátku na stůl celkem 66 stížností na volby. Kromě fyzických osob napadlo volby také šest politických stran a hnutí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám