Hlavní obsah

Železný: Bobošíkovi byli povoláni, aby vypudili Železného

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Europoslanec Vladimír Železný (Nezávislí) se v rozhovoru pro Právo vyjádřil ke sporu s Janou Bobošíkovou, s níž kandidoval do Europarlamentu a která nadále nemíní podporovat jeho hnutí Nezávislí.

Foto: Robert Rohál

Pepča Stejskal s kresbou, kterou mu v roce 1954 namaloval do památníčku Karel Kryl.

Článek

Jana Bobošíková říká, že s vámi rozchází v politických názorech. Proto prý také nepodpoří hnutí Nezávislí.

Trochu mne zaráží, že s tím přichází až teď. Když skomírá kampaň o imunitě Železného, když je těsně před volebními kampaněmi... Byli u toho přece mnozí novináři, když jsme se nadšeně líbali po volbách, rozkrajovali spolu dorty... V tu dobu to přece všechno věděla!

To, že nepodpoří hnutí, je její rozhodnutí, ale ujišťuji vás, že dnes mají Nezávislí takový rejstřík zajímavých osobností, že bych to označil za drobnost. Spíše mne to mrzí lidsky. Mé názory se nemění nějakých čtyřicet let. Ani je nehodlám měnit. A jsou dostatečně veřejně známy. Jana Bobošíková je znala a nevadily jí, když jsem ji na jejich základě, jako jediný, podpořil v době krize v České televizi a poté, kdy poplivaná musela odejít.

Podivné je, že Janě Bobošíkové mé názory nevadily, ani když jsem jí nabídl práci, mimořádně zajímavou, kdy jsem z ní udělal přední politickou komentátorku v zemi, a to za velmi velkorysých podmínek. Mé názory znala a nevadily jí, když v okamžiku, kdy se pod ní houpala židle v Nově, dostala nabídku kandidovat na prestižní postavení evropské poslankyně. Znala mé názory tehdy a zná je dnes.

Prý usilujete o to, aby se Nezávislí stali Nezávislými Železného... To je další důvod. Kdybyste tam nebyl vy, prý by spolupracovala.

To je taková jednoduchá a průhledná hra, která má oddělit hodné a pracovité členy hnutí od "toho Železného". Až na to, že toto hnutí bylo spojováno s mým jménem více než rok před volbami do Evropského parlamentu. Velmi si toho považuji a jsem pyšný na úspěch, který hnutí dosáhlo. "Nezávislí Železného", tento přívlastek, který má dobrou identifikační funkci, tu byl už v okamžiku, kdy přijímala kandidaturu za toto hnutí. Takže jaképak pokrytecké: "Ach, to jsem náhle překvapena."

Také jste podle Bobošíkové nekoordinovaně hlasoval proti jmenování Barrosa do čela Evropské komise a prý jste nepodpořil její iniciativu nominovat Václava Havla na Sacharavovu cenu?

O Barrosovi jsem s Janou Bobošíkovou nikdy nemluvil. A je pro mne největší záhadou, jak ví, jak jsem volil. Zřejmě jsou manželé Bobošíkovi jasnozřiví. Volba Barrosa byla tajná! Že by Bobošíkovi viděli i skrze volební urnu v Evropském parlamentu? Pravda je, že podobně jako mnoho dalších poslanců, i českých, jsem podpořil jiného kandidáta na Sacharovovu cenu.

Jak je to ale s frakcemi? Prý jste byli domluveni, že do žádné nevstoupíte?

Ani náhodou. Vím, že i Jana Bobošíková vyjednávala s některými frakcemi. Zvolil jsem logicky frakci Nezávislých. Víte, v Evropském parlamentu zůstat nezařazený znamená sedět někde mezi Le Penem, jeho dcerou a mladou Mussoliniovou. Jsou tam ti, které do frakce nepřijali, někdo je vetoval. To není moc záviděníhodná pozice, a to nemluvím o analytické a organizační výbavě frakcí.

Jak si vlastně vykládáte celý ten rozruch, který náhle vznikl?

Bobošíkovi nesplnili úkol a byli za to peskováni. Tak napravují, co mohou. Bobošík to několikrát potvrdil, že slíbili z hnutí Nezávislí vypudit Železného. Protože ti, kteří vládnou, jsou znepokojeni. Nejprve přišly senátorské volby a přes velmi zlovolnou kampaň proti Železnému tu bylo úžasné vítězství Nezávislých v prvním kole, pak vítězné volby do Evropského parlamentu! Získali jsme stejný počet mandátů jako vládnoucí ČSSD i jako vládnoucí KDU-ČSL, a to nemluvím o fiasku Unie svobody.

Jak tento růst popularity zastavit? Jak dosáhnout toho, aby volič konečně přestal volit Nezávislé a místo toho volil třeba ty "upřímné"? Zvláště, když nekonečné připomínání imunity Železného už moc nezabírá, není dostatečně výživné. A tak jsou povoláni Bobošíkovi s pozoruhodnými tezemi, které jsou buď výplodem chorého mozku, ale myslím, že spíše produktem nějaké dezinformační agentury.

Myslíte to tvrzení o záměru zmocněnkyně hnutí, vaší ženy Konstancie Železné, odvolat Bobošíkovou z kandidátky a to, že chcete uchvátit moc proto, aby se vaše manželka stala ministryní školství?

Vždy když to znovu slyším, tak se musím smát. Už jsem také dementoval tuto zprávu s tím, že určitě by se jednalo o ministryni obrany, nikoli školství. Ale teď vážně. V průběhu kampaně hrála Jana Bobošíková sólo hru. Zatímco já jsem ji nikdy v tisku neopomenul loajálně vychválit do nebes, a také více než 180krát hovořit v médiích o našem hnutí, Jana hovořila téměř vždy jen o sobě. I tak jsme samozřejmě vítali každou zmínku o našich kandidátech v tisku, takže když se rozhodla imitovat krok Dolly Buster a fárat do dolů, byli jsme moc rádi.

Méně nás potěšilo, když jako neřízená střela náhle uprostřed kampaně prohlásila, že snad pár dní před tím kouřila marihuanu. To byl přímý útok na kampaň. Tvářila se, že nechápe, a řekla kuriózní větu, která mi dnes dává paradoxně jiný smysl: "Jsem upřímná!" Vidíte, mohli jsme mít ty billboardy dříve... a byla by na nich naše kandidátka s jointem. Ale nikdo ji samozřejmě z kandidátní listiny neodvolával, to by muselo udělat vedení hnutí.

Jana Bobošíková tvrdí, že vaše žena zastávala post neomezeného vládce nad kandidátkou hnutí v době eurovoleb. Co na to říkáte?

Předseda Zwyrtek a vedení Nezávislých požádali Kačenku, aby se stala zmocněncem, což je zákonem přesně definovaná úmorná administrativní práce kolem voleb. Bylo to i logické, protože jsem byl lídrem do těchto voleb, takže koordinace s administrativou byla zajištěna. Ostatně předseda Zwyrtek byl rovněž zmocněncem. Mimochodem, tuto práci moje žena samozřejmě konala zdarma.

Narážíte na to, co zas vy provažujete za důvod rozchodu s Janou Bobošíkovou, tedy fakt, že zaměstnala manžela jako svého parlamentního tajemníka?

Zaměstnala vytíženého podnikatele. A když jsme u těch principiálních názorů, tak si jen tak matně vzpomínám, jak zlostně Jana Bobošíková zaútočila na Topolánka za to, že na přechodnou dobu krátce zaměstnal svoji ženu jako svoji senátní tajemnici. Byla morálně pobouřena a vymáchala ho tenkrát docela pěkně. Najednou, morálka-nemorálka, podlehla pokušení. Jenže tady se už nejedná o český plat sekretářky, který ji tak pobouřil, ale o mnoho miliónů korun. Je přece škoda to dávat někam mimo rodinu, že. A tak se z podnikatele stala sekretářka!

Víte, bylo mi stydno ve Štrasburku, když jsem hovořil s týmem českých zaměstnankyň parlamentu, které vyřizovaly úvodní administrativu, a když se ta mladá úřednice opatrně a rozpačitě zeptala, zda moji ženu, která všechny ty formuláře vybavovala, rovněž zaměstnám jako svoji sekretářku. Ujistil jsem ji, že by mne to ani nenapadlo, že tu práci dělá samozřejmě zdarma, že mi loajálně pomáhá. Viditelně se jí ulevilo. Poznamenala, že je to teprve třetí případ v dějinách Evropského parlamentu, kdy někdo takto zahrál malou domů. Vždy to vzbudilo velkou pozornost. A pak dodala - víte, ode dneška se jim tady mezi Čechy v parlamentu neříká Bobošíci, ale Hrabošíci.

Co očekáváte dál?

Celkem nic zajímavého nebo vážného. Bobošíkovi budou pokračovat v kampani, kterou slíbili rozvinout, a budou se dál pokoušet zneklidňovat naše hnutí během volební kampaně. Mají to jako zadání. Hnutí Nezávislí bude ale klidně a sebevědomě pokračovat v přípravách voleb do krajských zastupitelstev a voleb senátních. Nenecháme se rozptylovat! Jen ve mně zůstává osobní pocit hořkosti a zklamání z další neloajality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám