Hlavní obsah

Zelení podpoří zahraniční vojenské mise, ovšem jen s podmínkou

– PRAHA
Právo, Oldřich Danda

Zelení zřejmě vytrhnou premiéru Mirku Topolánkovi trn z paty. Dvě jejich poslankyně – Věra Jakubková a Olga Zubová – podpoří zahraniční vojenské mise na příští rok a předseda vlády nebude muset s prosíkem za šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem. Poslanci mají rozhodnout příští týden.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (SZ)

Článek

Podpora má ale háček. Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) bude muset slíbit, že prostějovští výsadkáři, kteří v afghánských horách honí Táliby, tam budou bojovat jen příští rok a pak se stáhnou domů.

„Mně to připadá rozumné, protože to jde v duchu našich snah, abychom nebyli v misi, která nemá humanitární charakter,“ řekla Právu Zubová. Parkanová souhlasí. „Je to přijatelný návrh,“ napsala deníku Právo.

Se záměrem přišel ministr školství a místopředseda zelených Ondřej Liška. Návrh má ještě tři body. Vláda by měla v roce 2010 poslat do Afghánistánu více odborníků do rekonstrukčního týmu, měla by v EU podpořit program výkupu afghánského opia pro medicínské účely a Česko by se mělo začít účastnit policejní mise EU v Afghánistánu.

„Doufám, že se návrh v koalici ujme, protože podle mého situaci v Afghánistánu nelze vyřešit čistě vojenskými prostředky,“ řekl Právu Liška. Dodal, že stáhnutí prostějovských vojáků nelze uskutečnit ihned. „Jsou hluboko v horách, kam se dostane konvoj jen dvakrát za rok a jídlo a proviant jim tam shazují vrtulníky,“ uvedl Liška.

„Lišácký návrh“

V kuloárech se začalo hned mluvit o „lišáckém návrhu“, protože podmínky pro armádu jsou velice lehké. Například místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že USA, které operaci Trvalá svoboda řídí, stejně uvažují o jejím utlumení.

Sociální demokraté včera na tiskové konference vyloučili, že by mohli pro misi v Afghánistánu hlasovat. „Nemohou chtít od opoziční strany, zejména když soc. dem. s tím má významný problém, aby nahrazovala poslance vládních stran,“ uvedl šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Šéfové největších stran se pokusili v úterý na misích dohodnout, ale bezvýsledně. Po změně názoru poslankyň z řad zelených bude mít vláda ale 102 hlasy. Mise mají podpořit i čtyři přeběhlíci z ČSSD. Proti vyslání vojáků jsou dlouhodobě dva lidovečtí poslanci – Jan Kasal a Ludvík Hovorka.

Obrana chce poslat do misí ISAF a Trvalá svoboda v Afghánistánu až 745 osob, nově i se třemi vrtulníky. S dalšími 550 se počítá pro misi KFOR v Kosovu, do Iráku by mělo odletět příští rok jen pět instruktorů. 75 pilotů a techniků stíhaček Gripen by mělo chránit vzdušný prostor tří pobaltských států.

Reklama

Výběr článků

Načítám