Hlavní obsah

Ze 16 stupňů pod nulu. Sněžka opět zbělela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploty na Sněžce koncem minulého týdne stoupaly až k 16 stupňům a vrchol byl zcela beze sněhu, to je ale už pryč. Vrchol nejvyšší české hory aktuálně pokrývá okolo deseti centimetrů sněhu a teploty tam přes den spadly na minus šest stupňů.

Foto: webkamera Lanová dráhy Sněžka, Novinky

Na Sněžce ve čtvrtek panovalo psí počasí.

Článek

Sníh, který před nedávnem z hřebenů nejvyšších českých hor skoro zmizel, se tam opět vrací. Meteorologové pro příští dny předpovídají v Krkonoších setrvalý mráz a příval až čtyřiceti centimetrů sněhu.

I teď je nejvyšší česká hora bílá. Deseticentimetrová sněhová vrstva s místy půlmetrovými návějemi pokryla také okolí Luční boudy v nadmořské výšce 1410 metrů nad mořem.

Foto: Petr Břenda, Novinky

Takto to vypadalo na vrcholu Sněžky ještě minulou neděli.

„Závěj pod kapličkou nad Luční boudou dosahuje po posledním sněžení dvou metrů,“ přiblížil spolumajitel Luční boudy Stanislav Beneš.

Napadne až 40 centimetrů sněhu, varovali meteorologové

Počasí

Že by se kvůli nové nadílce měla znovu frézovat nedávno proražená letní cesta nad Modrým dolem z Výrovky k Luční boudě, ale nepředpokládá. „Cesta je vyfrézovaná na asfalt, na němž by čerstvý sníh měl brzy roztát. Cyklistům ale současné klima rozhodně nepřeje. Na kola to ještě není a na lyže to už není,“ podotkl Beneš.

Místy až desetimetrovou masu nahromaděného sněhu dlouhou kolem čtyř set metrů sněhová fréza s pomocí další techniky prorazila 8. dubna. Obvykle se to podaří až začátkem května.

Foto: Petr Břenda, Novinky

Pohled z vrcholu Sněžky v neděli 14. dubna.

Očekávané přívaly čerstvého sněhu zřejmě prodlouží zpřístupnění polské Jubilejní cesty z vrcholu Sněžky k boudě Slezský dům, s čímž se počítalo v polovině května. Dlážděnou cestu Poláci kvůli bezpečnosti přes zimu zavírají.

Na zledovatělém úbočí Sněžky letos zahynuli dva polští turisté a po krkolomném pádu se tu zranil český turista. Takový povrch ale zatím na hoře není a dokud bude mrznout, zatím ho tu nečekají.

S kamerou na zledovatělé Sněžce. Ten smrtelný pád jsem viděl, nic příjemného, říká záchranář

Domácí

„Pokud bude nadále mrznout a napadne čerstvý sníh, tak kritické nebezpečí ledové krusty na Sněžce nehrozí. Horší bude, jestliže mráz načas povolí, sníh změkne a následně zmrzne. Potom by nedostatečně vybavení turisté mohli mít problémy,“ konstatoval krkonošský náčelník Horské služby Pavel Cingr.

Návštěvnost Sněžky v těchto dnech - i kvůli pouze víkendovému provozu lanovky z Pece - výrazně poklesla. Lanovka podle jejího náčelníka Jiřího Špetly o víkendech sveze kolem 700 turistů.

Foto: webkamera Horské služby ČR

Ve čtvrtek už hřebeny Krkonoš pokryly první centimetry čerstvého sněhu.

Dívka jela po pádu na Sněžce půl kilometru po zadku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám