Hlavní obsah

Napadne až 40 centimetrů sněhu, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové varovali před mrazivým pátečním ránem a rovněž před sněžením, které do horských oblastí v Česku může přinést až 40 centimetrů nového sněhu. Mráz může poškodit vegetaci, přívaly sněhu by mohly znamenat komplikace v dopravě.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ještě před pár dny bylo na koupání. Snímek ze 7. dubna 2024 z pražského Podolí.

Článek

Noc na pátek a páteční ráno mohou být podle meteorologů mrazivé na většině území. Výstraha byla vydána pro celou republiku s výjimkou Ústeckého kraje, Prahy a částí Středočeského kraje.

Tam by se měla teplota ve dvou metrech nad zemí udržet nad bodem mrazu. Jak ale Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dodal, „při zemi ale bude mrznout i v těchto oblastech“.

Teploty budou nejčastěji klesat k -2 °C, ve východní polovině území až k -4 °C. „Po přechodně teplejší sobotní noci očekáváme další mrazivé noci v neděli a v pondělí,“ doplnili meteorologové.

Zachraň, co můžeš! Mráz může úplně zničit úrodu jahod

Domácí

Mráz může poškodit kvetoucí vegetaci i klubající se zeleninu. Pomoci může například zakrytí netkanou textilií.

Od pátečního rána až do sobotního podvečera bude v horských oblastech vydatně sněžit a podle meteorologů může připadnout mezi 15 a 40 centimetry sněhu.

„Ve studeném vzduchu bude v pátek a v sobotu postupovat přes Německo a Polsko tlaková níže, která přinese na naše území sněžení,“ konstatoval ČHMÚ, podle něhož sněžit začne ráno na jihozápadním návětří Šumavy i severních hor a do sobotního rána připadne až 25 centimetrů.

Poté by se mělo jednat zejména o sněhové přeháňky, které budou ustávat až v noci na neděli. I tak by mohlo na horách připadnout dalších 20 centimetrů. Nejvyšší úhrny lze očekávat na severním návětří pohraničních hor.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 18.4.2024Video: Sitour / Novinky.cz

Varování bylo v této souvislosti vydáno pro části Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje.

Na Šumavě napadlo přes 10 centimetrů sněhu již ve čtvrtek.

Na Šumavě kolabovala doprava, místy připadlo až 12 cm sněhu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám