Hlavní obsah

Zdroje vysychají, pitná voda se bude čerpat z Vltavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeský kraj

Lidé z části středních Čech budou pít vodu z Vltavy. V podzemních zdrojích není vody na rozdávání, když je sušší období, zakazuje se její čerpání. Aby se lidé z Kladenska, Mělnicka, části Rakovnicka nebo Prahy-západ neocitli jednoho dne na suchu, musí tamní dodavatel pitné vody Vodárny Kladno Mělník hledat další zdroje.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Vodní nádrž Klíčava v křivoklátských lesích

Článek

Mezi prověřovanými variantami, kde zdroje najít, bylo například čerpání důlní vody z někdejších kladenských uhelných dolů, jako nejpřijatelnější se ale jeví voda z Vltavy.

„Ze všech různých zkoumaných variant se ukázalo jako nejvhodnější buď jímání vody z břehů u Zálezlic poblíž soutoku Labe a Vltavy, nebo přímý odběr z Vltavy u Kralup nad Vltavou,“ uvedl ředitel vodáren Josef Živnůstek.

Ještě se zkoumá lokalita u Nelahozevsi, ale ani tam patrně nebudou tak dobré podmínky pro jímání jako u vítězných dvou variant. Ze dvou favorizovaných možností se po dalším prověření a podrobnějším odborném průzkumu vybere jedna, která by se měla realizovat.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Úpravna pitné vody u nádrže Klíčava

Potřeba bude v místě čerpání vybudovat úpravnu vody a napojit nový zdroj na stávající síť rozvodů. Předpokládané náklady na dílo dosahují skoro jedné miliardy korun bez daně z přidané hodnoty.

Voda se bude čistit přímo u zdroje

Kladenské vodárny zásobují 310 tisíc obyvatel a ročně na to potřebují 16 milionů kubických metrů vody. V současné době teče voda z kohoutků v domácnostech z oblasti Kladenska, Mělnicka, Prahy-západ a části Rakovnicka a Mladoboleslavska ze čtyř zdrojů.

Čerpá se z vodní nádrže Želivka, z prameniště u Mělnické Vrutice, Liběchovky a vodní nádrže Klíčava na okraji lánské obory. Podle odborných předpokladů bude čerpání z těchto zdrojů zhruba za deset let omezeno o dvacet procent. Navíc podle demografických propočtů a odhadů bude na Kladensku přibývat novostaveb a dalších obyvatel, kteří se budou chtít připojit na vodovodní řad.

„Se stávajícími zdroji je potřeba nakládat obezřetně. Například u spodní vody v Mělnické Vrutici, která je hodně ovlivněna klimatickými podmínkami, se nemůžeme dostat pod stanovené limity, aby nebyly prameny trvale poškozeny,“ řekl Živnůstek. „Nový zdroj by měl vydat šest milionů kubíků,“ upřesnil ředitel vodohospodářské společnosti, jak velký objem vody bude potřeba. Vše je už podle něj předjednané i se správci toku z Povodí Vltavy.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Úpravna vody u nádrže Klíčava

„Záměr Vodáren Kladno Mělník je nám znám. S předpokládaným množstvím odebírané povrchové vody v množství dvě stě litrů za vteřinu z vodního toku Vltava jsme v našem vydaném předběžném sdělení k uvedenému záměru souhlasili,“ potvrdil Novinkám mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán a upřesnil, že voda by se měla odebírat zhruba na 25. kilometru řeky.

„Takto odebíranou povrchovou vodu je samozřejmě nejdříve třeba upravit na vodu pitnou v úpravně vody,“ upozornil Roldán. Voda by se měla čistit přímo u nového zdroje. „Nepotřebujeme žádný velký prostor, bude to podobné, jako je úpravna u nádrže Klíčava,“ srovnával ředitel Živnůstek. Tam se voda mechanicky i chemicky čistí a ošetřuje a teprve pak putuje potrubím do domácností.

Pitnou vodu má zákon nadřadit všemu

Domácí

Reklama

Související témata:
Vodní zdroje

Výběr článků

Načítám