Hlavní obsah

Zdravé děti rodí i matky s covidem

Covid-19 se ani v současné, relativně klidnější době bohužel nevyhýbá porodnicím. Nakažená matka nutně neznamená covid pozitivní miminko, v těle matky k přenosu nákazy na plod až na výjimky nedošlo. A pokud rodička není v těžkém stavu, zdravotníci po zkušenostech z jara už matku a dítě nutně neoddělují. Jenomže komplikací, které brání tomu, aby novorozeně mohlo být u matky, přibývá.

Foto: Ústav pro péči o matku a dítě

Ilustrační foto

Článek

Marcela Křížová, vedoucí oddělení fyziologických novorozenců z pražského Ústavu pro péči o matku a dítě, Právu popsala, jaké to je, pečovat o matky připojené na kyslík.

„Není horší situace, než když zdravotník navlečený v ochranném obleku pečuje o nedělku po porodu na kyslíku, která ani nemá šanci vidět své dítě. O to se v ochranném obleku stará jiný zdravotník na jiném oddělení. A představte si, jak těžké to musí být pro maminku,“ říká lékařka.

„Mnoho těchto porodů probíhá císařským řezem. U nás jsme neměli covid pozitivní novorozeně. Předpokládá se, že přes placentu by nemělo dojít k nákaze. Možná se ve světě takový případ objevil. My s tím naštěstí zkušenost nemáme. Miminka nakažených rodiček testujeme s určitým odstupem. Na začátku pandemie byla snaha matku a dítě oddělovat,“ popsala vedoucí oddělení v podolské porodnici.

Nechte se očkovat hned v začátku těhotenství, doporučuje vakcinologická společnost

Koronavirus

„To bylo velmi těžké a maminky to špatně snášely. Nyní zkušenost ukázala, že děti se hned tak nenakazí, takže, ale samozřejmě s maximální ochranou, respirátorem, dezinfekcí, přikládáme i takovýmto matkám jejich miminka,“ dodala.

Velká komplikace ale přijde v případě, že nemoc nemá u novopečené maminky lehký průběh. „Pokud je na JIP po císařském řezu, nebo dokonce napojená na kyslík, nemůže být samozřejmě řeč o tom, že by se starala o miminko. V konkrétním případě si vzal miminko domů manžel a žena mu pro něj odstříkávala mléko. Ovšem měli štěstí, že on nakažen nebyl. I takové situace nastávají, kdy jsou nakažení oba rodiče, v karanténě jsou i jejich blízcí, a pak se hledá, kdo se o novorozeně postará,“ upozornila lékařka na případ, který naštěstí po pár týdnech dopadl dobře.

Když se zdravotníci ptají rodiček na očkování, vidí lítost, na kterou už je pozdě, a vysvětlení v tlaku okolí.

3D model miminka jako památka na těhotenství

Děti

Otec s respirátorem

„Očkovaná budoucí matka má protilátky. Ty předá i dítěti. Je to maximum, co může pro sebe a svého budoucího potomka udělat. Nikdo z nás přesně neví, co všechno může covid napáchat. A když se maminky pak ptáme, proč to neudělala, většinou odpoví, že váhala, ale všichni jí očkování v těhotenství rozmlouvali. Jak laici, tak odborníci.

To je obrovská chyba, kterou zvláště potom, co očkování těhotným Česká vakcinologická společnost, gynekologicko-porodnická i neonatologická společnost doporučily, nechápu. Neradily by to, pokud by to představovalo pro maminku nebo dítě riziko,“ míní neonatoložka, která neskrývá obavy z nadcházejících týdnů a měsíců.

„Ani nyní se nedá říct, že by byl klid. I minulý týden jsem jednu covid pozitivní rodičku propouštěla. A očekáváme, že se to zhorší. Snad ne jako na jaře, ale musíme být připraveni,“ dodala lékařka a popsala, co v době pandemie na nastávající rodiče v porodnicích čeká: „Kvůli současné epidemiologické situaci se snažíme omezit počet osob, které by mohly vnést infekci. Nicméně přítomnost otce nebo duly u porodu považujeme za nedílnou součást péče, pochopitelně s respirátorem FFP2, dezinfekcí a dalšími opatřeními.“

„Rodička sama respirátor ani roušku nemá, i tak je pro ni porod nelehkou záležitostí, a rouška nebo respirátor by situaci jen výrazně zhoršily,“ odpověděla Křížová, že se na ni obrátila čerstvá maminka, jež podle svého vyjádření musela mít na doporučení lékaře nasazenou ochranu obličeje až do poslední fáze porodu, kdy to odmítla.

Test při podezření na covid by měl nově dělat praktik. Po objednání

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám