Hlavní obsah

Zdechovský o Kailiové: Nebyla zaměřená na peníze, měla jich dost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obviněnou a nyní už bývalou místopředsedkyni Evropského parlamentu Evu Kailiovou dlouho pojilo přátelství s českým europoslancem Tomášem Zdechovským (KDU-ČSL). Ten Novinkám řekl, že si nedovede představit, proč by významná a dobře placená politička měla údajně přijímat úplatky od Kataru. „Nikdy nebyla zaměřená na peníze,“ zavzpomínal europoslanec.

Foto: archiv europoslance

Tomáš Zdechovský

Článek

„Jsem europoslancem od roku 2014 a s Evou jsme byli mladí europoslanci, jezdili jsme spolu do různých diskusí, ona za socialisty, já za lidovce. V té době jsme kamarádili. Od roku 2017 byla Eva zvaná na různá ekonomická fóra, stala se tváří bitcoinu, kryptoměn a to naše kamarádství už moc nepokračovalo. Od roku 2018, tuším, začala chodit s Panzeriho (Piera Antonia, italského europoslance - pozn. aut.) asistentem, takže v té době jsme se už nevídali,“ přiblížil svůj vztah ke Kailiové český europoslanec Tomáš Zdechovský.

V roce 2016 například Zdechovský na svém Twitteru sdílel společnou fotografii, na níž Kailiovou označoval za „nejlepší přítelkyni“.

Minulý týden belgická policie zadržela několik lidí kvůli podezření z korupce v Evropském parlamentu.

Obvinění, mezi nimiž je právě Kailiová, ale také bývalý socialistický europoslanec Panzeri či jeho bývalý asistent a nynější životní partner Kailiové Francesco Giorgi, měli údajně za úplatu prosazovat na evropské půdě zájmy Kataru.

V bruselském bytě Kailiové policie zajistila 600 tisíc (15 milionů korun) eur v hotovosti.

Místopředsedkyně EP obviněná z braní úplatků měla čtvrtmilionový plat

Zahraniční

„Z mého pohledu nebyla nikdy, jak jsme ji tehdy znal, zaměřená na peníze. Těch peněz měla hodně, byla slavná moderátorka, modelka, její tehdejší přítel byl poměrně dost bohatý, takže neměla žádnou potřebu. U ní se našlo v hotovosti 600 tisíc euro, nedokážu si představit, proč by to potřebovala,“ míní Zdechovský.

Ačkoliv jí nechce prý dělat žádného „spin doctora“ (člověk, jehož náplní práce je pozitivně ovlivňovat něčí mediální obraz - pozn. red.), domnívá se, že se dostala do jakéhosi vleku za Giorgiho a Panzeriho, kteří v kauze figurují jako hlavní podezřelí.

„Myslím si, že ona o řadě věcí nevěděla. Nechci jí dělat spin doctora, nechci říct, že je hloupá, ale u řady cest třeba podle mě nevěděla, proč tam jede,“ narážel europoslanec na Panzeriho vazby na Katar.

O nich prý věděl už v minulosti, když působil jako vyjednavač rezolucí za Evropskou lidovou stranu.

Šest domů, tři auta. Kailiová měla být v kontaktu s ruskými oligarchy

Evropa

„O Panzerim jsem věděl, že je napojený na Katar, Irán a různé lobbisty. Bylo to hrozně cítit. Občas dával nepravdivé pozměňovací návrhy a chtěl nepříznivé zmínky o Kataru vymazávat, tlačil to hrozně do extrému,“ vysvětlil Zdechovský.

V souvislosti s kauzou se ve veřejném prostoru začala řešit otázka, zda vysoké platy politiků mohou skutečně předcházet jejich korumpovatelnosti.

Zdechovský se domnívá, že svůj účel to plní. Pokud se objeví nějaký podobný případ jako nyní v EP, tak jde podle něj o selhání jednotlivců, které si nedokáže sám vysvětlit.

„Nedokážu si představit europoslance či asistenta, který se nechá zkorumpovat, protože ty platy jsou nadstandardní, pokryjí všechny výlohy. Ti lidé tu práci nedělají kvůli platu, ale kvůli poslání, vidí v tom něco většího. Nedokážu si vysvětlil, proč by se nechali korumpovat, z mého pohledu to musí být nějaká nenažranost těch lidí,“ míní Zdechovský.

Další razie kvůli korupční kauze v Europarlamentu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám