Hlavní obsah

Zbytnělou normu o kontrole veřejných financí Senát odmítl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senát ve středu odmítl novelu zákona o kontrole veřejných financí. Norma se tak vrátí do Sněmovny, která bude moci horní komoru přehlasovat. Senátoři většinově tvrdí, že novela by přinesla více administrativy. Pro zamítnutí zákona hlasovalo 60 senátorů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Předseda senátorů vládní ČSSD Petr Vícha poukázal mimo jiné na to, že zákon, který měl podle vlády zjednodušit a harmonizovat kontroly ve veřejné správě, neomezí duplicitní kontroly stejné věci různými státními orgány, což horní komora požadovala. Uvedl také, že kontrola je v novém zákoně popsána ve 30 paragrafech, zatímco v nynějším zákoně na to stačí paragrafů devět.

I další senátoři poukazovali na růst administrativy, kterou by podle nich nový předpis přinesl. Některé obce by místo jednoho auditora musely zřídit útvar interního auditu, přičemž zákonem požadované množství auditorů s předepsaným vzděláním není možné nyní na trhu práce sehnat.

Návrh zákona se týká všech organizací, které jsou správci kapitol státního rozpočtu. Jde o ministerstva a další státní úřady. Dále se týká státních fondů, měst a jejich obvodů, krajů, zdravotních pojišťoven, Správy železniční dopravní cesty, příspěvkových organizací zřízených krajem nebo městem a ministerských školských zařízení.

Na přijetí zákona závisí podpora pro ústavní rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), aby mohl prověřovat prakticky veškeré veřejné finance. Není tak pravděpodobné, že by Sněmovna a Senát stihly do konce funkčního období dolní komory schválit úpravu kompetencí NKÚ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám