Hlavní obsah

Zborcené přístřešky i ptačí voliéry. Jihočeské zoo sčítají škody po sněhové kalamitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ošetřovatelé v zoo v Hluboké nad Vltavou už několikátý den odklízejí sníh, přestěhovali zvířata do bezpečí a snaží se opravit škody, které přívaly sněhu napáchaly. Pod tíhou sněhové nadílky se zbortily ptačí voliéry a ulétlo i několik ptáků jako kolpíci, čáp černý či kvakoši. Zoo je pro návštěvníky uzavřena, a to až do odvolání.

Foto: Zoo Hluboká nad Vltavou

V hlubocké zoo nevydrželo nápor sněhu několik ptačích voliér.

Článek

„Část poškozených voliér je v trase návštěvnické prohlídky a zatím nedokážeme říci, kdy znovu otevřeme. U voliér došlo ke zhroucení dřevěných sloupových konstrukcí a k protržení silonových sítí. Ptáky, kteří nám uletěli, se snažíme najít a odchytit. Je možné, že se vrátí do zoo sami, protože jsou tu zvyklí dostávat potravu,“ řekl Roman Kössl z hlubocké zoologické zahrady s tím, že škody zatím nejsou vyčísleny, ale pohybovat se budou ve statisících korun.

Foto: Zoo Hluboká nad Vltavou

V hlubocké zoo nevydrželo nápor sněhu několik ptačích voliér.

Podobně je na tom i zoo Dvorec u Borovan na Českobudějovicku. Tady ošetřovatelé opravují rozlámaný přístřešek u mar stepních, utrhané sítě na ptačích voliérách a odklízejí popadané větve stromů.

„O sobotní noci napadlo asi šedesát pět centimetrů sněhu. Kontrolovali jsme venkovní expozice, kde zůstávají zvířata po celý rok, abychom včas eliminovali poškození a zamezili případnému úniku zvířat. To se povedlo. Nicméně zasíťování voliéry pro jeřáby a zoborožce vzalo za své, tady to musíme kompletně opravit. Přístřešek u mar stepních nevydržel tíhu sněhu a musíme ho nahradit novým. Kompletně máme zničená i pódia pro různé akce. Nyní opravujeme, co se dá,“ řekla Jana Ambrožová z dvorecké zoo.

I tam jdou škody do stovek tisíc korun.

Foto: Zoo Hluboká nad Vltavou

V hlubocké zoo nevydrželo nápor sněhu několik ptačích voliér.

„Za své vzaly také vzrostlé stromy, bambusy a keře. Doufáme, že ve zdraví přežijeme mrazy a nenastanou další škody po tání. Bez vlastní techniky bychom sněhovou kalamitu zvládli velmi těžko, ten příval sněhu byl opravdu extrémní, po pár hodinách už ho nebylo kam dávat,“ dodala Ambrožová s tím, že zoo má v plánu otevřít opět v sobotu 9. prosince.

A sníh škodil i v zoologické zahradě v Táboře, kde se zřítila voliéra pro papoušky. „Naštěstí ptáci jsou již přestěhovaní ve vnitřní ubikaci, takže jim se nic nestalo. Opravujeme škody, které sníh napáchal. Jde hlavně o poničení sítě ve voliérách a popadané větvě. Otevřeno pro návštěvníky budeme mít opět o víkendu,“ řekl mluvčí táborské zoo Filip Sušanka.

Z velkých měst to nejvíc schytaly České Budějovice, hlásí nejvíc sněhu za desítky let

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám