Hlavní obsah

Plynové zásobníky jsou plné z 90 procent. I bez plynu z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České plynové zásobníky jsou pro nadcházející topnou sezonu naplněné už z 90 procent. Podílí se na tom pravidelné dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG) z nizozemského Eemshavenu. Za první pololetí tohoto roku tamní terminál odbavil celkem 12 lodí s LNG určeným pro Česko, sdělila energetická skupina ČEZ v pondělní tiskové zprávě.

Foto: ČTK

Plovoucí terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v nizozemském přístavu Eemshaven

Článek

Podle dat Gas Infrastructure Europe (GIE AGSI) byly k sobotě 22. července české podzemní plynové zásobníky plné z 89,9 procenta. Loni ve stejný den byly přitom naplněny z téměř 78 procent. Meziročně se tak jedná o rychlejší tempo plnění.

Stěžejní pro zásoby na zimu jsou zásobníky společnosti RWE Gas Storage, kterých je šest z celkových devíti a jejichž celková kapacita činí téměř 29 TWh z celkových 36,9 TWh pro celou ČR. Zásobníky RWE jsou aktuálně naplněné téměř z 88 procent.

Zásobníky se úspěšně plní i díky pravidelným dodávkám LNG z terminálu v Nizozemsku, kde ČEZ loni dojednal vedle nadnárodních společností Shell a Engie kapacitu pro Českou republiku.

Zkapalněný zemní plyn z Nizozemska se už používá v Česku

Ekonomika

Zařízení v Eemshavenu dokáže zpracovat až osm miliard metrů krychlových plynu ročně, z toho tři miliardy jsou určené právě pro Česko, což je objem rovnající se více než třetině české roční spotřeby.

Terminál v Eemshavenu

„Terminál v Eemshavenu byl vůbec prvním LNG terminálem, který začal v Evropě fungovat po ruské invazi na Ukrajinu, a významně přispívá k posílení české i evropské energetické bezpečnosti. Jsem rád, že terminál plní svůj účel a že se daří tankery s LNG rychle odbavovat,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

„Zásobníky s plynem v České republice jsou nyní naplněny na více než 89 procent, i když k nám v tuto chvíli neteče žádný plyn z Ruska,“ dodal ministr.

Součástí smluvní dohody o dodávkách LNG z Nizozemska je podmínka, že plyn nebude dovážen z Ruska. V naprosté většině se tak jedná o plyn z USA, uvedl ve zprávě ČEZ s tím, že 12 lodí za prvních šest měsíců přivezlo celkově více než jednu miliardu kubických metrů krychlových, což odpovídá asi 15 procentům roční spotřeby Česka. Vedle dodávek LNG do Česka přitéká také potrubní plyn z Norska.

Terminál v Eemshavenu byl spuštěn loni 15. září. Kapacitu v terminálu má ČEZ nakoupenu na pět let, do září 2027.

Z Ruska Česko za první pololetí nedovezlo ani kubík plynu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám