Hlavní obsah

Zaorálek ruší výběrové řízení na šéfa olomouckého Muzea umění. Ředitele už vybral

Právo, Miloslav Hradil
Aktualizováno

Nový ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) zruší výběrové řízení na ředitele Muzea umění v Olomouci (MUO). Zaorálek to v pátek řekl novinářům při návštěvě města. Řízení vypsal počátkem července před svým odchodem z funkce ministrův předchůdce a spolustraník Antonín Staněk. Nový šéf resortu zároveň oznámil, že ředitelem muzea umění jmenuje Ondřeje Zatloukala dosud pověřeného vedením instituce. Jeho zástupcem se stane odvolaný ředitel Michal Soukup.

Ministr kultury Lubomír ZaorálekVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Novým ředitelem Muzea umění v Olomouci (MUO) bude jmenován Ondřej Zatloukal, který byl dočasně pověřen řízením muzea poté, co někdejší ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odvolal 18. dubna jeho předchůdce Michala Soukupa. Uvedl to v pátek ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Olomouci, kam přijel, jak sám řekl, zklidnit vyhrocenou situaci, která kolem muzea vznikla.

Otevírá prostor pro to, aby se pan Soukup stal zástupcem ředitele Zatloukala
Lubomír Zaorálek

„Rozhodl jsem se, že jej budu jmenovat,“ konstatoval ministr s tím, že se tak stane v horizontu několika dnů. Ještě předtím bude muset být podle něj mj. zrušeno výběrové řízení na nového ředitele, které 3. července vyhlásil Staněk.

Soukup podle Zaorálka odvedl v MUO obrovskou práci, jeho odvolání bylo nicméně podle právní analýzy ministerstva provedeno právně bezchybně. „V rámci řešení, které jsem zvolil, se otevírá prostor pro to, aby se pan Soukup stal zástupcem ředitele Zatloukala a pokračoval v práci, kterou dosud v MUO vykonal,“ zdůraznil Zaorálek.

Řešení přivítal i Soukup, který výpověď osobně zatím nepřijal. Já mám (k odvolání) svoji právní analýzu, která je opačná, ale rozhodl jsem se, že je třeba pomoci ministerstvu kultury i muzeu tuto situaci odblokovat, a ne abychom se třeba další měsíce či roky soudili o to, jestli jsem nebo ne ředitelem,“ konstatoval Soukup.

Staněk odvolání Soukupa odůvodnil chybami v hospodaření muzea, které zjistil audit Ministerstva kultury ČR. Vytkl mu také selhání při přípravě a řízení projektu stavby Středoevropského fóra (SEFO) v Olomouci, které má v budoucnu prezentovat poválečný vývoj výtvarného umění ve střední Evropě, zejména pak v zemích visegrádské čtyřky. Vláda na jeho vybudování v lednu uvolnila 593 milionů korun.

„My jsme na všecky výtky reagovali, vyargumentovali jsme je, ale ministerstvo je smetlo bez jakéhokoliv zdůvodnění ze stolu. K tomu je nutné zdůraznit, že všechny naše kroky jsme vždy činili se souhlasem MK ČR a s péčí řádného hospodáře,“ uvedl již dříve ve svém prohlášení Soukup.

Právě kvůli stavbě SEFO chtěl Zaorálek podle svých slov najít rychlé řešení situace kolem MUO. Projekt označil za mimořádně významný s tím, že je třeba, aby se na něm začalo usilovně pracovat, protože už nyní má zpoždění. „Měli bychom dělat vše pro to, abychom nepřišli o prostředky, které jsou na něj vyčleněny ve státním rozpočtu,“ podotkl Zaorálek.

Zaorálek se dvojici omluvil

Soukup a jeho předchůdce ve funkci Pavel Zatloukal čelí také trestnímu oznámení, které na ně koncem dubna podal Staněk. Týká se prověření předražených nákupů pozemků v Olomouci, na nichž má v budoucnu vyrůst objekt SEFO i toho, jak mohlo Muzeum umění žádat o dotaci na SEFO v době, kdy nemělo ještě vykoupeny tři pozemky, na nichž má objekt stát. Oba popřeli, že by se dopustili čehokoliv protiprávního. Zaorálek se jim oběma v pátek omluvil.

„V životě se děje, že se podávají trestní oznámení, ale když to učiní ministr, tak to je věc, která padá do života lidí docela vážným způsobem, proto jsem se za to omluvil panu Soukupovi i panu Zatloukalovi. Jsem hluboce přesvědčen, že nedošlo ke spáchání trestných činů. Stalo se něco (podání trestních oznámení), co se stát nemělo a já se snažím to napravit,“ doplnil Zaorálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám