Hlavní obsah

Zaorálek: Remek je racionální, v Rusku postoje ČR nezpochybňuje

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se v pátek v Praze sešel s českým velvyslancem v Moskvě Vladimírem Remkem. Instruoval jej podle svých slov o tom, jak do budoucna komunikovat s Ruskem.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se sešel v Praze s českým velvyslancem v Moskvě Vladimírem Remkem.

Článek

Ani jeden z aktérů schůzky nebyl příliš sdílný. Remek se s novináři nebavil vůbec, Zaorálek sice ano, ale z jeho vyjádření nelze vyčíst příliš o obsahu jednání.

„Řekněme, že jsme se domluvili na několika konkrétních věcech, o kterých bych byl rád, kdyby se jim v této chvíli zastupitelský úřad věnoval. I co se týče komunikace a způsobu, kterým budeme komunikovat do budoucna,“ řekl novinářům.

Na dotaz, zda se Remek vrací do Ruska s nějakými instrukcemi od Černínského paláce, uvedl: „Samozřejmě, ale víte, jak to chodí, nejsou to věci, u kterých bych zrovna stál o tom mluvit veřejně. Jedná se o způsob komunikace s ruskou stranou do budoucna.“

O jeho loajalitě nemá Zaorálek pochyb

Remka pozval do Prahy prý jednak také proto, že se osobně neznali. Chtěl navíc vědět čerstvé informace o ukrajinsko-ruském konfliktu. „Závěr naší debaty a pracovní porady byl ten, že jsem sdělil panu Remkovi, že pokládám za důležité udržet navzdory vážné situaci v chodu a funkčnosti diplomatické kanály, a proto přikládám jeho práci v současné době v Moskvě velký význam,“ dodal Zaorálek.

Ten je stále častěji terčem kritiky za příliš prokyjevský postoj, který zastává. Nedávno se do něj strefil poslanec TOP 09 Daniel Korte zase kvůli tomu, že by za současných okolností neměl velvyslance v Rusku dělat „kovaný komunista“.

Zaorálek ale o Remkově loajalitě nemá pochyby. „Nenabyl jsem ani na chvíli dojem, že by se pan Remek nějak zvlášť odchyloval nebo že by zpochybnil postoje, které zastává Česká republika. Jeho přístup je v tomto velmi racionální a mohu vás ujistit, že v tom byl rozhovor docela hladký,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám