Hlavní obsah

Zaorálek odvolal šéfa Národní knihovny

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v úterý odvolal ředitele Národní knihovny Martina Kocandu. Důvodem jsou podle ministra mimo jiné nesrovnalosti kolem projektu e-knihovna.

Foto: Petr Horník, Právo

Odvolaný ředitel Národní knihovny Martin Kocanda

Článek

Kocanda stál v čele NK od roku 2017, kdy vystřídal Petra Kroupu. Proti jeho jmenování tehdy protestovali odboráři, podle nichž neměl coby někdejší vězeňský kaplan patřičnou erudici. „Možná tehdejší ministr (Daniel) Herman ví a možná Pánbůh ví, proč se tehdy vězeňská služba ujala vedení Národní knihovny,” řekl v úterý Zaorálek, podle něhož nešlo o šťastné rozhodnutí.

Zaorálek kritizoval v úterý i pomalou rekonstrukci Klementina. „Působí to na mě dojmem, jako by se knihovna k revitalizaci nechystala,” odtušil ministr, podle něhož vedení knihovny špatně komunikovalo s ministerstvem i v rámci instituce samotné.

Kriticky se vyjádřil i k hospodaření. Projekt e-knihovny, který byl zastaven, měl přijít na 130 milionů a byl podle Zaorálka předražený. Podle ministra se o zakázky zajímají i bezpečnostní složky. Připomněl v této souvislosti i zrušení projektu Czechiana.

Megalomanský a nepotřebný. Zaorálek ruší projekt Czechiana za půl miliardy

Domácí

„Je toho více, co ve mně vyvolává otázky, a nedostávám na ně odpovědi,” uvedl ministr.

Národní knihovnu dočasně povede dlouholetý ředitel Knihovnického institutu Vít Richter. Jeho osobou se podle ministra vrací knihovna do rukou knihovníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám