Hlavní obsah

Založme Havlovu mezinárodní cenu za lidská práva, navrhuje fyzik Janouch

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po zesnulém prezidentovi Václavu Havlovi by se mohla pojmenovat Mezinárodní cena za lidská práva. V e-mailu Právu to napsal jaderný fyzik, zakladatel a předseda Nadace Charty 77 František Janouch.

Článek

Reakce stovek tisíc spoluobčanů po skonu Václava Havla ho příjemně překvapila, Janouch v tom vidí „potenciál pro řešení vleklé politické krize v ČR“.

„Přesto bych chtěl, aby nebyla zapomenuta ani jeho úloha v Chartě 77. Navrhl jsem proto, aby Nadace Charty 77 vyhlásila velkou mezinárodní cenu Václava Havla za lidská práva. Máme s cenami (Stoppard, Kriegel, Seifert) dlouholeté zkušenosti,“ napsal Právu Janouch.

Doufá, že již v příštím roce bude moci veřejnost seznámit s prvním laureátem nové ceny.

Cena Toma Stopparda je literární ocenění, stejně jako Cena Jaroslava Seiferta. Cena Františka Kriegla je udělována za mimořádné zásluhy v boji za lidská práva a občanské svobody, národní nezávislost, suverenitu a demokracii. Všechny ceny každoročně uděluje Nadace Charty 77.

Ve světě je řada cen za boj za lidská práva – například Sacharovova cena, Cena OSN, Cena Eleanor Rooseveltové, novinářky Anny Lindhové, ale dokonce i cena zabitého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám