Hlavní obsah

Žalobu Letiště Vodochody proti ministerstvu musí soud projednat

Městský soud v Praze se bude muset zabývat žalobou, kterou podalo Letiště Vodochody na postup ministerstva životního prostředí. Nařídil to nejvyšší správní soud (NSS). Resort nejprve vydal kladné stanovisko k posouzení vlivu rozšíření letiště na životní prostředí, následně jej však zrušil. Pražský městský soud žalobu zamítl bez projednání s odůvodněním, že nemá kompetenci o ní rozhodnout.

Foto: archiv Pravo, Právo

Vizualizace nového letiště Vodochody z roku 2009

Článek

"NSS toto usnesení ve čtvrtek zrušil, neboť podle naší judikatury rozhodnutí, jímž bylo v přezkumném řízení podle správního řádu stanovisko zrušeno, není vyloučeno ze soudního přezkumu. Městský soud by se tak měl v dalším řízení podanou žalobou věcně zabývat," řekla mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Letiště Vodochody patří do skupiny Aero, ovládané firmou Penta. Z původně továrního areálu chtějí provozovatelé udělat letiště pro nízkonákladové aerolinie. Projekt si vyžádá asi tři miliardy korun.

Posudek po čtyřech letech

Na ministerstvo prostředí se Letiště Vodochody se svým záměrem obrátilo v únoru 2009. Úřad po čtyřletém prověřování vydal kladný posudek, který obsahoval přes 120 podmínek, jež musí investor splnit. Šlo například o dostavbu přivaděče na dálnici D 8 a omezení pro noční lety.

Kvůli stížnostem starostů okolních obcí, kteří podali 40 podnětů, úřad začal své stanovisko loni na jaře znovu prověřovat. V červnu ho zrušil s tím, že obsahovalo procesní chyby v oblasti vodního hospodářství a nesprávné navýšení hlukových limitů o takzvanou korekci.

Letiště kritizuje především to, že v přezkumném řízení s ním ministerstvo vůbec nejednalo a že o zrušení stanoviska rozhodla namísto příslušného odboru náměstkyně Berenika Peštová.

Poukázalo také na to, že rozhodnutí o zrušení přišlo v porovnání s předchozím čtyřletým zkoumáním v překvapivě krátké době.

Reklama

Výběr článků

Načítám