Hlavní obsah

Babiš: Dohodl jsem s prezidentem, aby abolici nedával

Právo, Jan Rovenský

Navzdory tomu, že kauza Čapí hnízdo byla vrácena do hry, neukončí prezident Miloš Zeman trestní stíhání premiéra a lídra ANO Andreje Babiše. Právu to potvrdil předseda vlády a zopakoval, že o demisi neuvažuje.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci k vývoji v kauze Čapí hnízdo.

Článek

Opozice kvůli tomu, že jste znovu trestně stíhán, žádá vaši hlavu. Podáte demisi?

Platí to, co jsem říkal, na tom se nic nezměnilo. Neodstoupím, není k tomu nejmenší důvod.

Prezident Zeman v září řekl, že by byl ochoten udělit vám abolici, pokud by se kauza Čapí hnízdo měla znovu otevřít. Kvůli možnému zastavení trestního stíhání jste si s ním volal, na čem jste se dohodli?

Prezident právě skončil na summitu NATO v Londýně, seděl v letadle a chystal se na odlet zpátky do Česka, když mi volal na tiskovou konferenci. Ptal jsem se ho, jak setkání proběhlo, a při té příležitosti jsem ho požádal, aby žádnou abolici nenavrhoval, že se to má došetřit. Souhlasil se mnou, že je potřeba, aby se věc došetřila. Jinak to nekomentoval, protože měl málo času, letadlo zrovna startovalo.

Také jsem pana prezidenta požádal o schůzku, rád bych se s ním ještě setkal před Vánoci, abychom spolu probrali summit.

Odstupte, rezignujte, nezatěžujte Česko, vyzývá opozice Babiše

Domácí

Co říkáte rozhodnutí nejvyššího žalobce?

Čekal jsem, že rozhodnutí pana Zemana bude složité vzhledem k poptávce různých organizací a novinářů, kteří mě už dávno odsoudili. Takže mě jeho rozhodnutí nepřekvapilo.

Jsem hlavně rád, že alespoň pro moji rodinu, moji manželku a dceru končí čtyři roky mediálního teroru a že budou mít hezké Vánoce, takže mi nevadí, že budu mít pokažené svátky. Takže v tomto ohledu jsem šťastný.

Babiš: Jsem teď šťastný

Domácí

Pozitivní také je, že počet obviněných klesá. Původně mělo trestný čin spáchat 11 lidí, pak jen sedm, teď jsou to už dva lidi, tak doufám, že to skončí na nule a že to vše nakonec dobře dopadne, protože, opakuji, nic protizákonného jsem nespáchal.

Každý rozumný člověk pochopí, že kauza je vykonstruovaná a objevila se proto, že jsem v politice. Navíc ČR o dotaci nepřišla, firma 50 milionů vrátila, takže na tom státní rozpočet ještě vydělal.

Kauzu Čapí hnízdo může rychle ukončit prezident. Ale na žádost Babiše neukončí

Domácí

Jak budete teď postupovat?

Teď se právníci seznámí s rozhodnutím, pak mi snad řeknou a budeme postupovat podle instrukcí pana nejvyššího státního zástupce. Pro mě se nemění nic, pracovat a hájit zájmy ČR budu jako dosud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám