Hlavní obsah

Žalobce zastavil stíhání bývalého šéfa Telecomu

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý šéf Českého Telecomu Gabriel Berdár si může oddechnout, státní zástupce totiž ve čtvrtek zastavil jeho trestní stíhání související s předloňskou údajnou hrozbou pistolí dvěma mladíkům. Ty mylně považoval za útočníky, kteří ho krátce předtím před jeho domem zmlátili.

Článek

"Zjištěné jednání obviněného nelze posoudit jako trestný čin. Nejde ani o přestupek či kárné provinění," řekl Právu žalobce Martin Suska a potvrdil tak předchozí závěry policistů. Berdárovi přitom hrozil až osmiletý trest vězení. Suskovo rozhodnutí nemusí být konečné. "Pan Berdár i poškození si proti němu mohou podat stížnost, kterou by se pak zabývalo středočeské krajské zastupitelství," upřesnil žalobce.

Berdár Právu sdělil, že se podle něj potvrdilo to, co důkazy ukazovaly od samého začátku. "Opakovaně se prokázalo, že obětí trestného činu jsem byl já, a nikoliv pachatelem, jak se to někteří snažili vykonstruovat," uvedl Berdár.

Berdára předloni 6. května v noci napadli a zbili před jeho domem nedaleko Prahy dosud neznámí útočníci. [celá zpráva] Podařilo se mu utéct do budovy, odkud pak zavolal policii. Po jejím příjezdu a výslechu zamířil i s přítelkyní na ošetření do nemocnice. Po cestě se ale jejich vůz potkal na úzké silnici se škodovkou, v níž seděli mladíci Vladimír Račko a Stanislav Stěhule.

Berdár v mylném domnění, že jde o tytéž lidi, kteří jej zbili, vytáhl legálně drženou pistoli. Auto s oběma mladíky se pak rozjelo a údajně na něj opakovaně najíždělo. Berdár uskočil, a protože si myslel, že jde o opakovaný útok na něj, zareagoval střelbou na spodní část vozu. Z 8 až 14 ran se trefil asi třikrát do míst kolem zadní pneumatiky.

Berdár prý nevyhrožoval

"Po opětovném vyšetření případu, výsleších zúčastněných i rekonstrukci na místě považuji za naprosto vyloučené, že by obviněný tehdy jednal s úmyslem zasáhnout osádku vozidla nebo že by chtěl auto poškodit," uvedl Suska s tím, že Berdár střelbou odvracel domnělý útok.

Škodovka poté odjela pryč, ale po zhruba 800 metrech vozidlo nabouralo. Podle Susky však neměla Berdárova střelba na havárii přímý vliv, Račko totiž před jízdou pil. Podle pozdějších zjištění byl jeden z mladíků hned třikrát během jednoho týdne chycen policií při řízení opilý. Měl prý v sobě od 1,9 do 2,29 promile alkoholu.

Když Berdár s přítelkyní dojeli k místě nehody, bývalý šéf Telecomu vysedl a se zbraní v ruce vyzval mladíky, aby vystoupili a společně s ním počkali na přivolanou policii. Račko se Stěhulem později potvrdili, že jim obviněný slovně ani pistolí nijak nevyhrožoval.

Reklama

Související články

Berdár: chtěli mě evidentně zavraždit

Generální ředitel Českého Telecomu Gabriel Berdár je přesvědčen, že útočníci, kteří ho v pátek přepadli před jeho domem, jej chtěli zavraždit. Podle svých slov...

Výběr článků

Načítám