Hlavní obsah

Vláda schválila odškodnění za výbuchy ve Vrběticích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda na pondělním zasedání nakonec podpořila poslanecký návrh zákona o odškodnění za výbuchy ve Vrběticích na Zlínsku před sedmi lety. Na Twitteru to uvedl vicepremiér, ministr vnitra a předkladatel zákona Jan Hamáček (ČSSD).

Foto: Policie ČR

Sklad munice ve Vrběticích po výbuchu (20. října 2014)

Článek

Zákon počítá s odškodněním zhruba 660 milionů korun za omezení po výbuchu dvou muničních skladů, které by bylo rozděleno mezi Zlínský kraj, Bohuslavice nad Vláří, Haluzice, Lipová, Vlachovice a Slavičín a jeho obyvatele. Normu předložila skupina poslanců ze všech frakcí vyjma SPD a KDU-ČSL v čele s Hamáčkem a předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO).

Původně přitom podle předkládací zprávy doporučil úřad vlády zamítnutí návrhu podle stanovisek ministerstev financí a obrany.

Původní vyšetřovatelé výbuchů ve Vrběticích pochybili

Domácí

Při výbuchu prvního ze skladů zemřeli dva lidé, druhý explodoval v prosinci 2014. Obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group. V době explozí areál spravoval státní podnik Vojenský technický ústav.

České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby, což před nedávnem vyvolalo diplomatickou roztržku s Ruskem.

Vyděračství, absurdní, reaguje Moskva na českou žádost o oškodnění za Vrbětice

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám