Hlavní obsah

Zakázali žákům mobily a zavedli taneční přestávku. Mohu jen doporučit, říká ředitel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Debata různé intenzity nad pravidly pro používání mobilních telefonů ve školách v Česku přichází a zase odchází. Vypnout, či nevypnout - tam ale také většinou skončí. Na rozdíl od jiných evropských zemí u nás rozhodnutí zůstává na jednotlivých školách.

Foto: Envato Elements

Žáci v Česku mohou telefon o přestávkách používat, pokud ředitel nerozhodne jinak.

Článek

„V tuto chvíli debata neprobíhá,“ potvrdila mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová. Ředitelé mohou používání telefonů omezit nebo zcela zakázat, a to včetně přestávek, od roku 2020, kdy začala platit novela školského zákona.

„Na prvním stupni základní školy nemá mobilní telefon co dělat,“ řekla socioložka Michaela Slussareff, která se bezpečnému používání technologií dlouhodobě věnuje. „Pro starší děti může být mobil důležitým způsobem, jak se spojit s okolím, podobně jako to mají dospělí. Tam je lepší hledat cestu, která bude přijatelná pro ředitele i žáky,“ popsala odbornice.

Řada evropských zemí používání mobilů ve školách zakazuje plošně. Od roku 2018 platí zákaz pro mateřské, základní a střední školy ve Francii. Stejné nařízení má od letoška Nizozemsko, kde si ho pochvalují a žáci se podle učitelů lépe soustředí a povídají si o přestávkách.

Zákaz mobilů ve školách funguje dobře, pochvalují si Nizozemci

Mobil

Mobily musí zůstat vypnuté i v některých španělských regionech, stejné opatření zavádí Anglie. Například Slovensko ale šlo opačnou cestou, plošný zákaz předloni zrušilo.

České školy vymyslely už nejrůznější řešení. Například vyhrazují jednu místnost, kde se telefony mohou používat, nebo jejich užívání povolí pouze na jednu přestávku za den.

„Není to vždy tak, že dítě chce být pořád na telefonu. Když má jinou možnost, často mobil s radostí odloží. Pracovnice jedné školy mi vyprávěla, že když pořídili pingpongové stoly, děti se u nich začaly potkávat,“ popsala Slussareff.

Španělsko vytáhlo do boje proti mobilům ve školách

Mobil

Místo mobilů skákací panák

Podobnou zkušenost popsal i Luboš Zajíc, prezident Asociace ředitelů základních škol a zároveň ředitel Základní školy v Pečkách. „S rodiči jsme se dohodli, že se mobily nebudou používat ani o přestávkách. Děti se spolu opět začaly normálně bavit, zároveň jsme pro ně vymysleli zábavu, na chodbách jsme namalovali hry nebo skákací panáky. Každou středu máme taneční přestávku,“ popsal Zajíc.

„Mohu své rozhodnutí jen doporučit jako dobrou praxi. Nemám statistiku, kolik škol mobily zakázalo,“ dodal Zajíc. Renata Schejbalová, předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií, uvedla: „V asociaci jsme toto téma neřešili, za sebe pro plošný zákaz mobilů nejsem. Pokud je studenti využívají o přestávkách, je to jejich záležitost.“

Škola v USA zakázala dětem mobily. Takhle to dopadlo

Mobil

Mobily ve školách v minulosti řešila i Česká školní inspekce, podle které byly zákazy přílišným zásahem do práv dítěte. To se změnilo se zmíněnou novelou z roku 2020. „Díky ní mají školy na zákaz právo. Ideální je, když se spolu domluví škola, rodiče i děti. Zákaz je nejjednodušší způsob, jak se s problémem vypořádat, ale dlouhodobě jej neřeší,“ uvedl ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Častým argumentem pro zákaz je, že se mobily zneužívají ke kyberšikaně. „Tu ovšem zákaz nevymýtí, jen k ní bude docházet po výuce. Některé školy sice mohou říct, že se šikana odehrála ve volném čase a problém se jich netýká, ale to není pravda,“ uvedla socioložka Slussareff.

Anketa

Jste pro plošný zákaz používání mobilních telefonů ve školách?
Jednoznačně ano!
82 %
Nechal/a bych to na ředitelích či učitelích, jako je tomu v CŘ nyní.
10,8 %
Jsem zcela proti jakýmkoli takovým zákazům.
7,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13042 čtenářů.

EK se chystá vyšetřovat TikTok kvůli ochraně nezletilých

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám