Hlavní obsah

Zákaz olova ve střelivu by pocítila i policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střelcům hrozí, že místo olověných nábojů budou muset používat ocelové. Olověné návnady možná budou muset vyměnit i rybáři. Návrh na úplný zákaz olova od března řeší Evropská komise.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Pro Česko by takové omezení mohlo znamenat bezpečnostní riziko. Jen policisté ročně spotřebují třináct milionů nábojů. O plošném zákazu olova se hovoří už od roku 2002, nyní je znovu na stole.

„Evropská agentura pro chemické látky vydala letos v březnu doporučení pro zavedení plošného zákazu olověného střeliva a rybářských olůvek,“ potvrdila pro Právo mluvčí Stálého zastoupení České republiky při Evropské unii Alice Krutilová.

Zákaz olověných broků už zkomplikoval českým myslivcům zahájení sezony lovu na kachny.

Ocel místo olova. Myslivci mění střelivo

Domácí

Náboje nejsou

Letos poprvé museli v oblastech mokřadů vyměnit olověné broky za neolověné kvůli ochraně vodních ptáků a dravců. Nařízení platí od února letošního roku. Podle zjištění deníku Právo nová pravidla způsobila, že z obchodů povolené střelivo úplně zmizelo.

Plošný zákaz olova pro ostatní střelce by mohl přinést rozsáhlejší důsledky a mohl by ohrozit vnitřní bezpečnost a obranyschopnost země.

„Zákaz vnímáme jednoznačně jako bezpečnostní riziko,“ řekla Právu vedoucí oddělení obecní policie, zbraní a dopravního inženýrství ministerstva vnitra Milena Bačkovská. „Zákaz olova by ohrozil bezpečnostní obranný průmysl, alternativy do některých střel sice existují, ale jsou velmi drahé a ne pro všechny ráže,“ vysvětlila.

Bezpečnostní složky by olověné náboje používat mohly, ale komplikací by byla výroba, dodávky a prodej neolověných nábojů. Podle Bačkovské by zákaz například zkomplikoval výcvik policistů.

„Policie by díky výjimce olověné náboje používat mohla, ale vznikl by problém, kde si náboje koupí. Máme zkušenosti, že některé zbrojařské firmy už přesunuly svou výrobu do Spojených států nebo do Turecka, protože je tam pro ně příznivější právní prostředí než v Unii,“ upřesnila Bačkovská.

Výrobní proces neolověného střeliva je pro muniční firmy složitější a dražší

V Česku by se zákaz kromě policie týkal celníků, ostrahy věznic, strážníků obecních a městských policií, bezpečnostních složek i běžných držitelů zbraní. Jen policisté podle zprávy ministerstva vnitra spotřebují třináct milionů nábojů ročně. Zbrojní průkaz má v ČR přes 314 tisíc lidí, počet nahlášených zbraní se blíží milionu.

Výrobní proces neolověného střeliva je pro muniční firmy složitější a dražší, proto by zákaz olova mohl přinést střelcům složitou situaci, podobně jako letos zažívají myslivci, kteří povolené střelivo těžko shánějí.

Zákaz olova na mokřadech platí, myslivci se zlobí

Domácí

„Pro řadu nábojů máme připraveno technické řešení. K náhradě se používá především ocel a mosaz. Výrobní proces je oproti zpracování olova mnohem složitější a nákladnější,“ vysvětlil pro Právo Radek Musil, ředitel vlašimské firmy Sellier & Bellot, která se zabývá výrobou nábojů.

„V případě uplatnění zákazu budeme muset silně zainvestovat do vybudování výrobních kapacit těchto střel. Zároveň dojde i tak k omezení sortimentu a patrně i celkovému objemu výroby,“ odhadl možný vývoj.

„Máme obavy o negativní dopad na naše výrobní kapacity celých nábojů. S celkovým poklesem naší výroby a výrobních kapacit pro civilní sektor klesá i schopnost využít tyto kapacity pro konverzi na výrobu pro vojenské účely v případě mobilizačních dodávek,“ naznačil ředitel Musil důsledky zákazu.

Kdy se bude řešit, není jasné

Jestli firmy budou muset změnit výrobní proces a kolik by neolověné střelivo stálo, zatím není jasné. „Nyní je na Evropské komisi jakožto předkladateli legislativních návrhů posoudit, zda toto doporučení přetaví do konkrétního legislativního návrhu,“ vysvětlila mluvčí Stálého zastoupení České republiky při Evropské unii Alice Krutilová. Podle ní není ani jasné, kdy se návrhem bude komise zabývat.

„V žádném plánu legislativních prací Evropské komise to není zatím uvedeno, takže harmonogram těžko říct,“ napsala. Snahu plošně zakázat v Evropské unii olověnou munici už přitom čeští zákonodárci několikrát řešili, naposledy v roce 2019 se poslanci postavili proti tomu, aby orgány Evropské unie zasahovaly do funkčního systému kontroly, evidence, nabývání a držení zbraní a střeliva podle českého práva.

O zákazu olova ve střelivu a rybářských návnadách se diskutuje v souvislosti s ochranou životního prostředí, olověné střelivo má podle odborníků negativní vliv na zdraví člověka, vodní živočichy, ptactvo a dravce. Olověné broky, které se používají při lovu, vedly k úbytku nejméně 55 tisíc dravců v Evropě, uvedla Česká televize.

Tatra přestane vyrábět vozy s manuálními převodovkami

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám