Hlavní obsah

Zákaz nočního prodeje zřejmě neprojde

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Návrh skupiny sociálnědemokratických a komunistických poslanců, aby byl zakázán noční prodej v supermarketech a prodej o státních svátcích, asi parlamentem neprojde. Naznačila to vzrušená středeční debata poslanců při druhém sněmovním čtení.

Článek

V diskusi padlo hned několik návrhů na zamítnutí. Proti návrhu se vyslovila i vláda a oba výbory, které ho projednávaly - hospodářský a pro sociální politiku. Definitivně poslanci o zákonu rozhodnou příští nebo přespříští týden ve třetím čtení.

Vše ale nasvědčuje tomu, že obchodní řetězce budou mít otevřeno i nadále, kdy chtějí. A ne jak požadují předkladatelé, aby obchody s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních mohly mít otevřeno jen od šesti ráno do deseti večer včetně sobot a nedělí. A ze státních svátků aby směly otevřít jen na Štědrý den do dvou hodin odpoledne.

V diskusi neobstály argumenty předkladatelů, prezentované komunistou Miroslavem Opálkou. Podle něj cílem předlohy bylo stanovit jednotné podmínky pro české i zahraniční obchodní řetězce a pomoci menším podnikatelům, kteří by si prý ve větší míře otevírali večerky.

Tím by se podle předkladatelů oživila centra měst a přispělo by se i k omezení kriminality, protože v centrech jsou nyní v noci otevřeny především herny.

Obchodní řetězce by musely propouštět

"Regulace otvírací doby v rámci jednoho odvětví hospodářství je přímou diskriminací a omezováním principu svobodného podnikání. Nepřetržitý provoz je uplatňován v mnoha oborech lidské činnosti," namítl Antonín Sýkora (ČSSD).

Dodal, že omezení prodejní doby by vedlo ke zvýšení nezaměstnanosti. "Jen v obchodním řetězci Tesco budou v případě přijetí tohoto zákona nuceni propustit 300 až 400 lidí. Navíc zaměstnanci mají o práci ve svátek a prodloužených pracovních dobách zájem, který pramení z možnosti variabilního stanovení pracovního týdne a příplatků."

Janeček: šikanu lidí řešme jinak

Podle Josefa Janečka (KDU-ČSL) hlavním problémem, který se vyskytuje v řetězcích a ve velkoobchodech, je naprosto špatné a často velmi nedůstojné postavení zaměstnanců.

"To je to, s čím se setkáváme velmi často, že jim nejsou povolovány přestávky v práci, že jsou od nich vynucovány přesčasy daleko nad Zákoník práce, že musejí pracovat za mzdy, které neodpovídají náročnosti práce atd., což jsou všechno věci a stížnosti naprosto oprávněné, ale tu věc asi nelze vyřešit tím, že omezíme prostor pro podnikání řetězců tím, že jim zakážeme v určité dny prodávat," konstatoval.

Michal Doktor (ODS) označil návrh za zvůli předkladatelů a dodal, že přijetí zákona by tak ochránilo zaměstnance, až přijdou o práci.

Anketa

Chodíte nakupovat i po 22 hodině?
Ano, pravidelně
4,7 %
Ano, poměrně často
28,7 %
Jen výjimečně
30 %
Ne
36,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 717 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám