Hlavní obsah

Žádosti Ukrajinců o víza nevzrostly, ujistil Chovanec

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Počet Ukrajinců, kteří od počátku nepokojů na Ukrajině požádali v České republice o udělení víz, nijak zásadně nevzrostl oproti běžným číslům. Prohlásil to ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v pondělí po jednání bezpečnostní rady státu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

„Rád bych uklidnil veřejnost s tím, že v současné době neevidujeme žádný zásadní nárůst žádostí o víza, a to nejenom od krajanů (volyňských Čechů), ale i od občanů Ukrajiny, kteří nemají české kořeny. Abych řekl konkrétní čísla, tak v jedenáctém týdnu to bylo celkem 1388 žádostí o víza a bylo uděleno 892 víz. To znamená je to zhruba jednoprocentní snížení těchto žádostí oproti desátému týdnu,“ uvedl Chovanec.

Srovnání oproti běžnému stavu, například v loňském roce, chce ministerstvo vnitra učinit a zveřejnit až v úterý, přesto ale Chovanec ujistil, že skutečně nejde o žádný zásadní nárůst. „Opravdu se neděje žádné drama, nevidujeme žádné zásadní požadavky na navýšení počtu lidí, kteří by chtěli vycestovat do České republiky,“ řekl.

Obdobná situace je prý i v okolních zemích, jako je Maďarsko, Slovensko nebo Polsko. „Nejedná se opravdu o žádný masový exodus.“

Připustil, že se situace může změnit spíš tehdy, pokud se Ukrajinci pracující v Rusku rozhodnou z této země odejít, tehdy by to mohlo mít dopad i na Českou republiku. V rámci Ukrajiny se spíš tamní občané stěhují z Krymu do jiných částí země. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se domnívá, že Ukrajinci spíše doufali, že se situace v zemi změní k lepšímu, než aby náhle utíkali ze země.

Volyňští Češi ohroženi nejsou

Vízová povinnost vůči Ukrajincům je v současné chvíli podle Chovance dostatečná. Volyňští Češi mají podle něj možnost požádat o udělení občanství ve zrychleném režimu.

Právě jejich situaci monitorovala mise ministerstva zahraničí. Zaorálek ale uvedl, že na základě svědectví vyslaných diplomatů dospěli k závěru, že volyňským Čechům na Ukrajině nehrozí nebezpečí. Spíš podle něj byli vystrašeni z hlediska finanční a sociální situace.

„Bezpečnostní situace v téhle oblasti nějak zásadním způsobem ohrožena není,“ uvedl a dodal: „Cítíme, že důvody jsou spíš ekonomické a sociální, ne v tuto chvíli bezpečností.“

Tamní obyvatelé s českými kořeny prý mohou mít strach, že nyní fungují ve státě se slabou vládou a nejistou ekonomickou perspektivou. Také se prý bojí, že by jejich děti mohly narukovat do armády. „V této chvíli vláda neplánuje, že by přistoupila k nějakým programům pomoci, protože k tomu nejsou důvody,“ řekl s tím, že je možné stanovisko přehodnotit, pokud by v situaci nastala zásadní změna.

Reklama

Výběr článků

Načítám