Hlavní obsah

Žádná munice se nevyskladňovala, popírá Zemanova slova právník Imex Group

Právo, rav, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advokát Radek Ondruš, který zastupuje nájemce muničního skladu ve Vrběticích, ostravskou firmu Imex Group, popřel nedělní slova prezidenta Miloše Zemana o možnosti, že k explozím v roce 2014 mohlo dojít kvůli neodborné manipulaci při vyskladňování. Nic se nevyskladňovalo, řekl Právu.

Foto: News Prima CNN, ČTK

Prezident Miloš Zeman v diskuzním pořadu Terezie Tománkové

Článek

Zeman v nedělním projevu trval na tom, že existují dvě vyšetřovací verze explozí ve Vrběticích. „Tou první, to jest původní, je, že došlo k výbuchu v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem. Tou druhou, že se jednalo o akci cizí rozvědky. Beru obě dvě tyto verze vážně a přeji si, aby byly důkladně prošetřeny,“ uvedl v neděli Zeman.

„Mohu spolehlivě popřít tvrzení pana prezidenta, že by k výbuchům došlo neodbornou manipulací při vyskladňování, protože tam se nic nevyskladňovalo,“ řekl Právu Ondruš.

Podle něj, ale i podle vyjádření některých politiků opustila policie tuto variantu již počátkem roku 2015, tedy krátce po prosincovém druhém výbuchu. Případ po prvním výbuchu v říjnu 2014 opravdu šetřila jako obecné ohrožení z nedbalosti, po druhých prosincových výbuších je ale překvalifikovala na úmyslný trestný čin.

Vyšetřovací verze Vrbětic je jen jedna, vysvětloval Babiš Zemanovi

Domácí

Obžalovaní pracovníci

Právě o firmě Imex Group hovořil Zeman opakovaně, když například zmínil, že někteří její pracovníci byli obžalováni a následně soudem zproštěni. Toto tvrzení však není pravdivé.

„Zaměstnanci Imex Group nebyli nikdy z ničeho obviněni,“ konstatoval právník a naopak upozornil, že samotná firma je v trestním řízení vedena jako poškozená. „Vyčíslili jsme škodu na zhruba sto milionů korun,“ upřesnil Ondruš.

V souvislosti s Vrběticemi řešily soudy dvě kauzy. V prvním případě, který sice zmínil prezident, ale hovořil o jiné firmě, čelilo obžalobě pět lidí z jiných společností, a to Excalibur Army a Real Trade, kvůli údajnému skladování zakázaných protipěchotních min. Jenže soud je obžaloby v roce 2016 zprostil, protože ve skladech nebyly celé miny, nýbrž jen jejich části (těla), což nebylo zakázané.

Tuto kauzu ale nyní připomínají ruští politici včetně ministra zahraničí Sergeje Lavrova, který tvrdí, že skladováním protipěchotních min ČR porušila mezinárodní smlouvy. O rozsudku, který toto nařčení vyvrátil, ale nemluví.

Rusové jsou po Zemanově projevu na koni, mluvčí Kremlu obviňuje Česko

Evropa

Ve druhém případě, který se v souvislosti s Vrběticemi dostal před soud, šlo pak o krádeže zbraní z přelomu let 2016 a 2017 nalezených ve vrbětickém areálu, za což předloni dostali podmínky dva muži kvůli zmíněné krádeži a další čtyři lidé za nákup těchto odcizených zbraní. S explozemi z roku 2014 ani jeden z obou případů, které řešil soud, nesouvisí.

Mluvčí Hradu nevidí rozpory

„Pokud vím, tak v kauze existuje jedna vyšetřovací verze, a ta je spojená s pohybem příslušníků jednotky 29155,“ reagoval v pondělí Hamáček. „My jsme vycházeli z informací nejen od Bezpečnostní informační služby (BIS), ale i od policie a státního zastupitelství. Na základě toho zareagovala ČR velmi tvrdě, tudíž je evidentní, že důkazy byly přesvědčivé,“ prohlásil Hamáček s tím, že je předložili ve Sněmovně i v Senátu, kde nezazněla žádná kritika postupu ČR.

Hamáček vyvrací Zemanova slova. Existuje jen verze s agenty

Domácí

Premiér Andrej Babiš (ANO) po pondělní večerní schůze s prezidentem v Lánech též potvrdil, že v tuto chvíli existuje jen jedna vyšetřovací verze vrbětických výbuchů. Žádné pochyby podle Hamáčka nezazněly ani ze strany spojenců. Prezident podle něj neměl k dispozici žádné informace z trestního spisu, vycházel prý z poznatků od BIS.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček však neviděl ve slovech obou politiků rozpor. „Platí-li ‚dvě‘, neplatí ‚jedna‘. Platí-li ‚jedna‘, neplatí ‚dvě‘. K tomu je ale nutno předložit jasné důkazy a učinit nezpochybnitelný závěr. Tedy nejde o žádný rozpor ve vyjádřeních,“ reagoval.

„Šest let se nic nedělo”

Prezident v neděli také poznamenal, že od explozí ve Vrběticích „uplynulo šest let a nic se nedělo“.

K tomu už podal vysvětlení před týdnem nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který upozornil, že délka trestního řízení byla ovlivněna dlouhým ohledáváním úplně zničeného místa činu a likvidačními i pyrotechnickými pracemi. Ty skončily po šesti letech teprve loni v říjnu.

Nejvyšší žalobce Zeman: Podpory prezidenta si vážíme, ale je to i práce policie a BIS

Domácí

O podezření na možné spojení dvou agentů GRU s explozemi ve Vrběticích pak policie začala uvažovat poté, co její kolegové z Británie zveřejnili v roce 2018 fotografie dvou mužů obviněných z útoku jedem novičok na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Julii v Salisbury v březnu téhož roku.

Čeští kriminalisté následným prověřováním zjistili, že stejní muži se zajímali o vrbětické muniční sklady, a dokonce se na jejich prohlídku jako údajní obchodníci se zbraněmi e-mailem objednali na dobu, kdy mělo dojít k první explozi.

Vyzradil, co neměl

Prezident v neděli rovněž uvedl, že policejní vyšetřování pracuje s hypotézou, že dva agenty GRU mohl do areálu provézt jeden z majitelů firmy Imex, který se však odmítl podrobit výslechu na detektoru lži.

Tato tvrzení právník firmy v pondělí jednoznačně odmítl. „Toto popíráme. Majitel firmy tam v té době skutečně přijel, ale sám, nikoho neprovážel, jeho auto bylo zkontrolováno,“ poznamenal Ondruš.

Výbuch ve Vrběticích v časech a souvislostech

Evropa

K použití detektoru lži řekl: „On s tím souhlasil, seděl jsem u toho. Navíc jsme pak i písemně sdělili, že s tím souhlasíme, jen ale s podmínkou, že u toho bude nezávislá osoba,“ dodal.

Podle místopředsedy branně bezpečnostního výboru Pavla Žáčka tím Zeman vyzradil informace, které policie označila při prezentaci poslancům za tajné, neboť jejich zveřejnění může podezřelým naznačit, kudy se ubírá vyšetřování.

Také Hamáček v pondělí nepřímo Zemanův projev zkritizoval. Byl podle něj takový, že „si v něm každý našel to svoje, bohužel včetně Ruské federace“.

Reklama

Výběr článků

Načítám