Hlavní obsah

Žádná ebola - infekce a rýma, mírní nemocnice obavy veřejnosti

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva sobotní případy, u nichž měli lékaři podezření na možnou nákazu virem ebola, skončily konstatováním, že ani jeden z pacientů nebezpečnou chorobou netrpí. Žena z Karlových Varů zůstává na lůžku infekčního oddělení Nemocnice Na Bulovce, zatímco student, který přicestoval z Ghany, je už dávno doma.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Infekční oddělení Nemocnice Na Bulovce

Článek

Tiskový mluvčí Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek na facebookových stránkách mírnil obavy a dotazy mířící ze všech médií a institucí.

„Můžete si různě přečíst o dalších případech eboly v Česku. Konkrétně v souvislosti s pacientkou z Karlových Varů nebo studentem z Ghany. Situace je taková, že Nemocnice Na Bulovce ani v jednom z případů nemusela přejít do krizového režimu s využitím bioboxů, tak jak se to využívá v případě reálného podezření například na ebolu. Zmíněné pacienty Infekční klinika samozřejmě přijala a dle svého režimu léčila a léčí. Studenta z Ghany ani nebylo potřeba hospitalizovat,“ napsal mluvčí na profil sociální sítě.

Žena zůstává v nemocnici

Právu v neděli vysvětlil, proč se specializovaný 22členný tým pro vysoce infekční pacienty ani nemobilizoval.

„Už když čtyřicetiletou ženu v Karlových Varech nakládali, bylo přítomnému hygienikovi jasné, že nejde o ebolu. To by musel být úplně jiný typ eboly. Projevy měla až hodně po inkubační době a teplotu neměla vůbec tak vysokou, jako čtvrteční pacient s malárií. Takže nebylo nutné jí odebírat vzorky a posílat je do laboratoře, jako v předchozím případě. Pacientka nyní leží na normálním lůžku na infekčním oddělení,“ informoval Právo o aktuálním stavu pacientky v neděli ráno Šalek.

Student s Ghany, kterého přivezli z Hlavního nádraží původně také s podezřením na nebezpečnou infekční chorobu, se dokonce na lůžkové oddělení ani nedostal. A to i přesto, že policie pro jistotu v sobotu večer po jeho transportu uzavřela i část Hlavního nádraží, kam Ghaňan přicestoval. [celá zpráva]

„Tento student byl propuštěn po prohlídce rovnou, protože neměl infekční chorobu. K tomu nevím, co bych dodal. Ani v jednom z případů nešlo o ebolu ani jinou podobnou nebezpečnou infekční chorobu, ale není důvod zveřejňovat, jakými chorobami naši pacienti trpí. Paní si na infekčním sice poleží, ale není důvod její onemocnění konkretizovat,“ dodal mluvčí Nemocnice na Bulovce, která má specializovanou infekční kliniku, vybavení a vyškolený tým, který je připraven na skutečně prvního pacienta s ebolou.

U šestapadesátiletého českého obchodníka testy v pátek ukázaly, že netrpí ebolou, ale malárií.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám