Hlavní obsah

Žádanka k lékaři jen elektronicky, navrhuje ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádanky na vyšetření budou posílat lékaři elektronicky, zdravotní záznamy budou online a v mobilu je uvidí i pacienti. Ministerstvo zdravotnictví se snaží rychle dohnat zpoždění v digitalizaci. Část nákladů pokryjí evropské peníze, ale odhadovaná částka až 600 milionů korun vyvolává mezi experty pochybnost, zda bude na vše stačit.

Foto: Barbora Olejníková

Ilustrační foto

Článek

Nové systémy plánuje úřad spustit s novelou zákona o elektronizaci zdravotnictví. Aplikaci eZkarta slíbil pacientům už příští měsíc.

„V první fázi uvidí lidé v eZkartě očkování a postupně přibudou i další funkce,“ potvrdil náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Funkci a bezpečnost eZkarty bude garantovat stát. Každý v aplikaci uvidí své lékařské záznamy a zdravotní data, která o něm stát má.

Nemocnice můžou na vznik školek pro zaměstnance použít volné peníze z plánu obnovy

Domácí

Pacienti kartu nemusí využít. U lékařů to úplně neplatí. Pokud je lidé požádají o elektronickou kopii nebo výpis z dokumentace, musí jim je zaslat.

Při opakovaných žádostech o zaslání výpisu z dokumentace za to může lékař žádat poplatek, stojí v návrhu. Aplikaci slibovalo ministerstvo už loni, spuštění provázely překážky. Poslední avizovaný termín je letošní únor.

Rychle a přehledně

Se systémem eŽádanek se naopak čeká na novelu zákona. Ministerstvo ji chce projednat zrychleně a schválit ve Sněmovně už v prvním čtení. Nejvyšší kontrolní úřad loni upozornil, že elektronizace nabírá zpoždění a klíčové oblasti stále nefungují, třeba sdílení dat o stavu pacienta mezi lékaři.

Elektronické žádanky mají postupně nahradit papírové. Pacientům ale zůstane možnost o vytištění požádat. Přes nový systém půjdou rentgenová, laboratorní vyšetření i screeningy. „Chci, aby bylo z žádanky jasné, jestli je vyšetření akutní. U hospitalizovaných se musí dělat co nejrychleji, ale u ambulantních pacientů je potřeba vychytat ty, kteří potřebují vyšetřit co nejdřív,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

V systému bude vidět počet žádanek i to, kdy je pacient uplatnil. Nevyužitá žádanka se po roce vymaže.

To vše předpokládá, že nemocnice a ambulance postupně sjednotí své počítačové softwary, což zejména v nemocnicích dlouho jakýmkoliv celostátním reformám bránilo.

Sdílení dat mezi lékaři

Novinkou bude i sdílení zdravotního záznamu. Pomůže to hlavně záchranářům při zásazích a na urgentních příjmech.

V záznamu uvidí základní informace o pacientovi – krevní skupinu, údaje o alergiích a užívaných lécích, ale i výsledky preventivních a screeningových vyšetření.

K informacím bude mít přístup jen lékař, u kterého je pacient registrován, a ten, který ho zrovna ošetřuje. Veškeré souhlasy a nesouhlasy pacientů s nahlížením do záznamů bude sdružovat nový Registr práv a mandátů.

Zavedení eZkarty a eŽádanky se odhaduje na 50 milionů korun, k tomu 10 milionů za software plus následná údržba. Maximálně má elektronizace zdravotnictví vyjít v součtu na 600 milionů korun.

Odhad považují úředníci na ministerstvu financí za nedostatečný a v připomínkách se domáhají záruky, že ministerstvo nebude chtít další peníze ze státního rozpočtu.

Aplikace Tečka se přejmenuje, stát do ní dá 50 milionů

Software

Reklama

Výběr článků

Načítám