Hlavní obsah

Nemocnice můžou na vznik školek pro zaměstnance použít volné peníze z plánu obnovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při nemocnicích by mohlo vzniknout více školek a dětských skupin. Pomohlo by to lékařkám s malými dětmi vrátit se do práce. Peníze na to jsou. Podle ministerstva zdravotnictví je v Národním plánu obnovy nevyužitých osm miliard, z nichž by mohly nemocnice na vybudování školek čerpat. Zatím se to příliš neděje.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Ilustrační foto

Článek

„Chceme udělat nemocnicím metodickou podporu a maximálně snížit bariéry pro vznik dětských skupin,“ řekl Novinkám a Právu náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Jednají se zástupci resortu práce, mladých lékařů i neziskovek. Ty by mohly pro nemocnice vše naprojektovat, vybrat vhodné prostory, zařídit potřebná povolení a dohlédnout na dodržení hygienických norem.

Ministerstvo chce přímo řízeným, ale i nestátním nemocnicím doporučit, aby využily evropské peníze. „V národním plánu je na to osm miliard a my bychom rádi, aby se nemocnice zapojily do čerpání těchto peněz a mohly rekonstruovat své prostory, aby v nich mohly provozovat dětské skupiny,“ přiblížil Pavlovic.

Dvacet tisíc sester má před důchodem

Domácí

Dětské skupiny jsou oproti školkám preferovanější variantou. Z hlediska papírování je jejich vytvoření o něco snazší a navštěvovat je může více předškolních dětí, protože tam mohou chodit už od šesti měsíců věku.

Více kapacit, cenově dostupná

Loni otevřeli školku propojenou s dětskou skupinu při nemocnici v Havířově. Pedagog a proškolené chůvy se tam starají o čtyřiadvacet dětí. I na tento projekt muselo přispět pěti miliony vedení města, tři miliony dala nemocnice ze svého.

Školku pro děti zaměstnanců mají často fakultní nemocnice. Třeba v Brně-Bohunicích nebo na pražském Karlově náměstí.

Hlídání dětí i kratší úvazky. Změna přístupu nemocnic jde pomalu, varují lékařky

Domácí

Hlídání dětí je pro ženy pracující ve zdravotnictví vítaný benefit. I proto, že se jejich pracovní doba liší od standardního provozu běžných mateřských školek. „Snahou je pomoct lékařkám. Když mají být v sedm v nemocnici a školka v sedm otevírá, tak se to nedá stíhat,“ upozornila pověřená předsedkyně Sekce mladých lékařů Monika Hilšerová.

Někde nabízejí školky nepřetržitý provoz, tedy i přes noc. „Když má někdo noční, může tam dítě přespat a maminka je jen pár minut daleko, kdyby bylo potřeba,“ vyzdvihl náměstek Pavlovic.

Pro zdravotníky by takové školky mohly být i finančně dostupnější. Měsíční školkovné se liší podle regionu, ale i vytížení. Třeba v Praze nabízejí některá zařízení měsíční sazbu od 10 tisíc až do 25 tisíc. „Skupiny při nemocnicích mohou mít úplně jiné finanční podmínky a pro lékaře to může být ekonomicky smysluplné,“ míní Pavlovic.

Podle Hilšerové by se mohly rozšířit kapacity i u již fungujících skupin a školek v nemocnicích. „Když nemocnice školku má, tak je to většinou jednotřídka. Vejde se tam zhruba 20 dětí,“ podotkla s tím, že teď není služba pro všechny dostupná.

Ženy tvoří většinu zdravotnického personálu. Jen lékařek je v Česku aktuálně 29 tisíc, což je asi polovina všech. Všeobecných sester je 90 tisíc, což je drtivá většina. Zástupci mladých lékařů i odbory proto upozorňují, že je potřeba tomu přizpůsobit i práci v nemocnici.

Jurečka: Starostové obcí nebudou moci říci, že na dětskou skupinu nemají peníze

Domácí

Dětské skupiny umí plnohodnotně nahradit školky, tvrdí Jindřich Fialka

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám