Hlavní obsah

Začínali v garáži, v krizi otevřeli pekárnu v centru města

Právo, Petr Kozelka

Jeden získal sportovní stipendium v USA a pak studoval mezinárodní vztahy, druhý chodil na farmacii. Přesto bývalé spolužáky z jednoho brněnského gymnázia nakonec svedla dohromady společná vášeň – pekařina.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vilém Ráček (vlevo) a Tomáš Kadlec z řemeslné pekárny William Thomas Artisan Bakery

Článek

Zkoušet recepty začali nejprve u rodičů v garáži, aby po několika letech otevřeli zrovna v době koronavirové krize už druhou vlastní pekárnu v Brně. Tomáš Kadlec a Vilém Ráček stojí za projektem řemeslné pekárny William Thomas Artisan Bakery. Po pekárně s výdejním okénkem v brněnských Mozolkách na začátku května otevřeli novou provozovnu přímo v centru města na Jaselské ulici.

„Pracovali jsme na tom už od září a vyšlo to zrovna na tuhle dobu. Tak jsme si řekli, že prostě otevřeme a budeme doufat, že zákazníci přijdou. A oni přišli,“ řekl s úsměvem Právu Kadlec.

Nová pekárna je navržená tak, aby zákazníci viděli pekařům až pod ruce. Každý den zde chystají těsto, pečou croissanty, bagety, kváskové chleby a toustový chléb, mandlové croissanty, pistáciové šneky nebo vlastní specialitu, koláče. V nich se spojuje křehké croissantové těsto s tradičními moravskými náplněmi, jako je tvarohová, jablečná a maková.

Zloději na Prostějovsku měsíc kradli rohlíky. Všechny snědli

Krimi

Mladí pekaři si zakládají na kvalitních surovinách. „Když jsme chtěli péct croissanty z másla, všude se nám vysmáli, že to bez margarínů a aromat nejde. Přesvědčili jsme se ale, že to možné je. Věříme, že zákazníci to ocení,“ byl přesvědčen Ráček.

Dvojici od doby, kdy své první recepty zkoušela v garáži, nepřešla touha tvořit nové a zajímavé chutě.

Ochutnává rodina

„Začneme debatovat, jak udělat těsto, kolik do něj dát másla, jak vyladit náplň. S tím narazíme u dodavatelů, protože potřebujeme novou surovinu a ne hned se ji daří sehnat v požadované kvalitě. Pak zkoušíme, dáváme ochutnat rodině, zaměstnancům v pekárně, dohadujeme se mezi sebou, až se nakonec shodneme a můžeme to nabídnout zákazníkům,“ popsal zrod nového produktu Kadlec.

Ještě před několika lety to přitom na pekařinu nevypadalo. „Podařilo se mi získat sportovní stipendium v USA, kde jsem studoval vysokou školu. Po návratu do Česka jsem ještě vystudoval program Mezinárodních vztahů na Fakultě sociálních studií. Už od dětství mě ale zajímala gastronomie, a tak jsem pravidelně absolvoval různé kuchařské a cukrářské kurzy,“ popsal svou cestu Kadlec. Ráček mezitím vystudoval farmacii s vidinou práce v lékárně.

Koronavirová epidemie povýšila i pečení chleba na umění

Styl

„Přestože mě farmacie vždy oslovovala, protože k ní máme v rodině blízko, zvítězila touha rozjet společný projekt, kterému se budu schopen naplno věnovat,“ vysvětlil.

Pekli v noci

Když začínali, první kousky pekli při nočních směnách, ve kterých se při své tehdejší práci střídali. Se svým pečivem postupně pronikli do řady brněnských kaváren a restaurací. Po třech letech mají už dvě provozovny a desítku zaměstnanců.

„Máme prostě rádi výzvy. A třeba teď bude pro lidi příjemnější chodit do menších prostor, jako je naše pekárna,“ snažil se hledat na současném stavu pozitiva Ráček. „Lehké to není a ani nebude. Ale nás to prostě baví a motivuje nás, když vidíme spokojené zákazníky,“ dodal Kadlec.

Reklama

Výběr článků

Načítám